Megújuló energiaforrások

Újabb koncepció a testmozgás és az energiatermelés összekapcsolására

Nincs egy hónapja, hogy írtunk a „hörcsögkerékről”, amely áramot termel, miközben az ember kocog benne. Most itt egy újabb koncepció, az ENERGYME, amely szintén az ember testedzése közben termelődő mozgásenergiát alakítaná át elektromos árammá, mellyel a szerkezet tetején lévő LED-lámpát lehetne táplálni.

A dallasi székhelyű Dido Studio tervezői arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a megújuló energia nem pusztán a napenergiát jelenti, sőt. Az újragondolt „villanyoszlopuk” össze van kapcsolva két sétálógéppel, így az esti testedzés közben megtermelhetünk néhány tízpercnyi világításra elegendő áramot.

A mozgásenergia nagy előnye, hogy nemcsak megújuló, hanem tulajdonképpen mindig és mindenütt jelen van. A megfelelő eszközzel (lásd például a sétálógép) pedig hasznosítani lehet anélkül, hogy káros anyagot bocsátanánk ki, így a kinetikus energia az egyik „legzöldebb” energia.

Az ENERGYME világítótest-fittnessgép a lábunk mozgatta szerkezet által termelt mozgásenergiát tárolja, és végül átalakítja árammá, amelynek segítségével a LED-lámpák is kigyulladnak. Magyarán a testedzés közben elégetett kalóriákat elektromos árammá alakítja át. Lehet, hogy egyszer a köztér válik az elsődleges edzőtermünkké, és a testmozgás összekapcsolódik maja az „energiatermelés” fogalmával. Ehhez csak az kell, hogy ezek a koncepciók megvalósuljanak.

Forrás: http://www.ecofriend.com