Megújuló energiaforrások

Harminc éven belül megvalósítható az űrbe telepített napelem

Tudósok egy csoportja megállapította, hogy akár harminc éven belül telepíthetik az első, földkörüli pályán működő napelemet, amennyiben a kormányok megteremtenék a szükséges anyagi forrásokat. A szükséges technológia, mely során az űrbe lőtt műhold gyűjti össze a Nap energiáját, melyet visszasugároz a Földre, „gyakorlatilag megvalósítható” lesz két évtizeden belül, legalábbis az International Academy of Astronautics (IAA) új tanulmánya szerint.

Bár a tanulmány részletesen nem tér ki egy ilyen jellegű projekt költségeire, de nagyjából tíz milliárd dollárra becsli egy ilyen technológia kifejlesztéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges kiadásokat. És mivel a magánkézben lévő cégek maguktól aligha támogatnának egy olyan technológiát, amely gyakorlatban még nincs kipróbálva, az IAA szerint a kormányoknak kellene átvenni a vezető szerepet, hogy bebizonyítsák, hogy egy gazdaságilag életképes technológiáról van szó, amely a jövő energiaszükségleteit képes fedezni.

Míg a kételkedők azt mondják, hogy ez nem így van, mivel hatalmas összegeket emészt föl a földkörüli pályán működő napelem kifejlesztése és üzemeltetése, addig a tanulmány azt állítja, hogy a gazdasági helyzet javult az utóbbi időben, javarészt a kormány által támogatott zöld beruházások következtében.

Forrás: http://e360.yale.edu