Megújuló energiaforrások

Megújuló energia a vízfelszíni és a mélyebb rétegek hőmérsékletkülönbségéből

Az Óceáni Termikus Energia Átalakító (OTEC) az óceán felszíne és mélye közti hőmérsékletkülönbséget használja ki megújuló energia termelésére. Az OTEC engedélyezési iroda először 1981-ben, az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) részeként nyitották meg, miután a ’70-es években felszöktek az olajárak. Ám ahogy az olajárak idővel mérséklődtek, és az alternatív energiaforrások iránti igény is egyre csökkent, az irodát 1994-ben bezárták, mivel egyetlen engedélyt sem adott ki.

Ám most az olajárak ismét egyre magasabbak, és egyre inkább növekszik az igény a megújuló energiaforrások iránt – már csak a fenntarthatóság és környezettudatosság miatt is. Az OTEC pedig egy egyszerű és elérhető megoldást nyújt megújuló energia termelésére.

Az eljárás a következő: egy alacsony forrásponttal rendelékező anyag, mint például az ammónia, egy párologtatóban a 25˚C-os tengervíztől elpárolog. A termelődő gáz elég magas nyomáson van ahhoz, hogy meghajtsa gőzturbinát, amely így áramot termel. A gázt később lehűtik az egy kilométer mélyről felszivattyúzott hideg, kb. 5˚C-os vízzel, majd a folyékony ammóniát újra fel lehet melegíteni, és a folyamat kezdődhet elölről. Elméletileg egy OTEC erőművet bárhol fel lehet építeni, ahol a víz felszíni hőmérséklete 25˚C-os, és egy kilométer mély a víz alatta.

A Lockheed Martin az egyik cég, amely próbálkozik az OTEC technológia alkalmazásával. Egy kisebb vállalattal, a Makai Ocean Engeneeringgel együttdolgozva most egy 10 megawattos erőművet terveznek nyitni Hawaii-n, mégpedig 2015-ig. Ha a hawaii erőmű beváltja a hozzáfűzött reményeket, akkor a következő cél egy 100 megawattos erőmű megépítése lesz 2020-ra.

A 10 megawattos OTEC erőmű megépítéséhez minden technológia adott, a 100 megawattos erőműhöz viszont egy olyan egy kilométer hosszú csőre lesz szükség, amelynek átmérője 10 méter – hogy a megfelelő mennyiségű vizet lehessen felszivattyúzni –, és ennek a csőnek elég erősnek is kell lenni ahhoz, hogy évtizedekig bírja az óceáni körülményeket. Egyes becslések szerint a 100 megawatt névleges teljesítményű erőmű megépítése akár egy milliárd dollárba is kerülhet.

Forrás: EarthTechling