Megújuló energiaforrások

A Kodak a filmtekercsekről a vékonyfilm napelemre vált?

A Kodak a hónap közepén jelentett csődöt, és majdnem teljesen leállította a filmtekercs-gyártását. Ám ez nem jelenti azt, hogy az óriáscég feladta volna: a Kodak napenergia-iparban látja az újrakezdés lehetőségét, a már meglévő eszközökkel és eljárásokkal vékonyfilm napelemeket gyártana.

A Kodak a Natcore Technology-vel együtt dolgozik a rugalmas, nanocsövekből álló vékonyfilm napelem kifejlesztésén, mely felvehetné a versenyt szilikonból készül napelemek hatékonyságával. Ugyanis a vékonyfilm napelemek eddig éppen azért nem robbantak be a piacra, mert nem voltak olyan hatékonyak, mint a szilikon napelemek.

Ha sikerülne növelni a vékonyfilm napelemek hatékonyságát, akkor a Kodak valószínűleg visszaülhetne a nyeregbe, hiszen a cég mellett szólna tapasztalata és költséghatékonysága is: mivel nem kell új gépparkra beruháznia, valószínűleg versenyképes árakat tudna biztosítani az új terméknek. Ez pedig különösen nagy siker lenne, és főnixet faraghatna a jelenleg kis esélyekkel játszó Kodakból.

Forrás: Ecogeek