Megújuló energiaforrások

Nyolcvan százalék megújulókból

A megújuló energiák jelenlegi hasznosítási technológiáival is el lehet érni, hogy 2050-re ezen energiák felhasználásával fedezzék az Egyesült Államok áramfogyasztásának 80 százalékát. Ez hatalmas előrelépés lenne a jelenlegi 20 százalék körüli arányhoz képest.

A lehetőséget az USA energiaügyi minisztériumának a megújulókkal foglalkozó laboratóriuma, a NREL számolta ki, mint az elérhető legnagyobb arányt, több más lehetséges részesedési arány vázolásával a hagyományos és a megújuló energiák és ezen belül az egyes energiahordozók felhasználása között és gyakorlatilag változatlanul hagyva a nukleáris energia 10 százalékos felhasználási részesedését az áramtermelésben.

A NREL elsősorban a szélenergia hasznosításának növekedésével számolt, mint a leginkább hasznosítható forrással, nevezetesen 35 százalékos arányt jósolva neki 2050-re. A biomassza hasznosítása 20 százalékos részt érhetne el az áramtermelésben, míg a fotovoltaikus energia 10 százalékot, azaz nagyjából annyit, mint külön-külön az atom, illetve a szén hasznosítása. A CSP, azaz a koncentrált napenergia-hasznosítás 6-7 százalék körül lehetne. A vízi energia adna bő 10 százalékot.

Ez alatt maradna a földgáz, illetve a geotermikus energia hasznosítása – derül ki a renewenergy.com. portál táblázatából.

A NREL szerint természetesen mindennek elérése hatalmas váltást jelentene az energiatermelés jelenlegi szerkezetében (elsősorban a szénfelhasználás visszaszorításával), de ha csupán az ismert technológiákat nézzük, nem lehetetlen a megújulók ilyen arányú térnyerése. Ugyanakkor az energiapolitika terén, amely ez idő szerint még a szennyező energiahordozók felhasználását pártolja, nehéz változásra lehet számítani. Sok problémát vethet fel emellett a hálózati és átviteli rendszerek fejlettsége, színvonala.