Megújuló energiaforrások

A brazilok a bioüzemanyag megszállottjai

Jóllehet a latin-amerikai ország az alternatív üzemanyag előállításához ez idő szerint főleg cukornádat használ fel, és az ország területén ez bőven termelhető, de a gazdaságosabb termelés módozatait keresi. Így bukkant rá arra a megoldásra, ahol az etanolgyártás melléktermékét a bioüzemanyag alapjául szolgáló más kultúrák fejlesztésére használná. Ez utóbbiak közül az algát szemelték ki alapanyagnak – derül ki a fastcoexist.com portál híréből.

Nemrég jelentették be, hogy megépítik a világ első algát hasznosító bioüzemanyag-gyárát Pernambucoban, amely, ha elkészül a tervezett 2013-as átadásra, évente 1,2 millió liter bioüzemanyagot állít majd elő.

Az algát osztrák technológia alapján a cukornádat hasznosító üzemanyagtermelő létesítményekből származó – máskülönben légszennyező – széndioxiddal táplálják, ez utóbbi vegyületből a feldolgozás során létrejött mennyiség mintegy 5 százaléka lesz az algát hasznosító üzemanyag-termelésé. Az alga a nap energiájának hasznosításával alakítható át a leghatékonyabban üzemanyaggá, de termesztése nehézkes.