Megújuló energiaforrások

A leginkább napenergiát hasznosító cég

Az Egyesült Államokban felmérték: az ország és a világ legnagyobb kiskereskedelmi vállalata, a Walmart dicsekedhet azzal, hogy vezeti a napenergiát hasznosító nem energetikai vállalatok listáját.

Mégpedig utcahosszal, hiszen az a kapacitás, amit eddig – saját magának – telepített eléri a 65000 kW-ot. Az egy más kérdés, hogy a Walmartnak az USA-ban több mint 4 és fél ezer egysége van.

Sokkal kevesebbet mondhat magáénak a Costco nevű nagykereskedő, ennek ellenére 38900 kW telepített kapacitást mondhat magáénak létesítményein. Egy ugyancsak kiskereskedelmi cég, az áruházakat üzemeltető Kohl’s lett a harmadik 36474 kW kapacitással.

Sokak számára ismeretes, hogy az IKEA is nagy napelem-telepítésbe fogott, ennek köszönhető, hogy csupán az USA-ban 21495 kW telepített PV kapacitása van már.

Hatodik helyen áll egy nem kereskedelmi cég, médiaüzletben szerepet vállaló McGraw Hill (14113 kW), őt követi a gyógyszereket és kozmetikumokat, háztartási vegyszereket gyártó Johnson and Johnson (11619 kW).

A General Motors járműipari óriáskonszernnek a 13. hely jutott (5630 KW telepített összkapacitással).

A Fastcoexist.com portálon ismertetett statisztikából kiderül, hogy az IKEA az USA 16 államában telepített saját naperőművi kapacitásokat, miközben az abszolút első Walmart mindössze 7 államban, azaz ilyen beruházásait területileg meglehetősen koncentrálta. Mi több, csak 2020-ra ígéri, hogy addigra ezer egységének lesznek PV rendszerei. Az IKEA 44 amerikai üzletéből már 38-at szereltek fel szolár rendszerrel.