Megújuló energiaforrások

Két legyet ütött az EDF egy csapásra

A magyarországi érdekeltségekkel is bíró francia állami villamos művek, az Électricité de France (EDF) új energiákkal foglalkozó szakvállalata Európa egyik legnagyobb napenergiát hasznosító létesítményét adta át a napokban. Mintegy 130 hektáron semmi más, csak napelemek ezrei( több mint 740 ezer) borítják a földet.

Nem akármilyen területet. Közel fél évszázada a senki földjét, amely erősen szennyezett volt, mivel egykor a NATO repülőteréül szolgált. Összesen mintegy 250 hektáron végezték el a terület megtisztítását, elsősorban a katonai légi bázisokon „megszokott” szennyeződéstől.

Az óriási napenergetikai központ csúcsteljesítménye 60 MW. Ez elegendő 28 ezer háztartás teljes áram-, illetve melegvíz-ellátásához.

Az úgynevezett új generációs (vékony borítású) napelemeket az amerikai First Solar cég szállította.

A létesítmény Crucey-Villages térségében található, az ország középső észak-nyugati részén, azaz nem a napsütésben gazdag mediterrán térségben.

A lagazette.fr hírportál megemlíti, hogy összesen 300 ember dolgozott, bő egy éven át, a létesítmény megvalósításán, melynek élettartamát közel 30 évre tervezték.