Megújuló energiaforrások

Irán fejlesztené megújuló energia-iparát

Irán - amely ellen vitatott nukleáris programja miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió gazdasági szankciókat léptetett életbe - külföldi befektetőket kíván toborozni megújuló energia-szektora fellendítéséhez.

Majid Namjoo energiaügyi miniszter az Iszlám Köztársaság Hírügynökségének nyilatkozva kifejtette, hogy szélesebb körű együttműködés szükséges a fejlett és fejlődő államok között a megújuló energiák terén. Namjoo elmondása szerint Iránban létrejött a megfelelő jogi és pénzügyi környezet, amely elősegítheti a megújuló energiák felhasználásának elterjedését.

Az ország földrajzi adottságai kifejezetten kedvezőek mind a nap-, mind a szélenergia-termelés tekintetében. A régiót elegendő napfény éri, hogy területének 90%-a alkalmas legyen napelemek telepítésére, a szelek elég erősek, hogy Irán energiaszükségletének felét szélturbinák segítségével fedezhesse. 2010-ben az iráni kormány bejelentette, hogy 2015-ig 2000 megawattos, tiszta energiákra támaszkodó kapacitás kiépítését tervezi. A gazdasági szereplők felé támogatásképpen a biomassza- és szélenergia területén 13 cent/kilowattóra kötelező vételárat vezettek be.

2012 elején az ország Nemzeti Fejlesztési Alapjából 647,6 millió dollárt különítettek el megújuló energiákra koncentráló projektekre. Az állami Megújuló Energia Szervezet számára 60 millió dolláros keretet állapítottak meg, melyből napenergia-ipari fejlesztéseket hajtanak végre, nemrég 17 új naperőmű megépítését irányozták elő. 2011-ben napenergiából 67.000 kilowattóra energia származott, az ország szélenergia-kapacitása 130 megawattos.

Irán jelenleg nagymértékben rászorul a nukleáris energiára szükségletei kielégítéséhez. Sokat kritizált atomprogramja azonban feszültséget okoz államközi kapcsolataiban, a nemzetközi közösség fenntartással figyeli a projektet, annak célja kapcsán különösen gyanakvó. A világ országai gazdasági szankciókkal igyekeznek eltéríteni Iránt attól a feltételezett szándékától, hogy katonai célokra használja fel a birtokába jutott nukleáris technológiát.

Forrás: http://ecoseed.org