Megújuló energiaforrások

Rehauban bioenergiaközpont adja az energiát

Modellváros lett a németországi Rehau: mint a város és úgynevezett bioenergia központjának illetékesei bejelentették: a lakók mostantól javarészt a mezőgazdasági hulladékot feldolgozó energiaellátótól kapják a villanyáram- és hőszolgáltatást is.

Egy 10 ezer lakosú városról van szó és a német sajtó szerint nem csupán a háztartások java részének jutnak el az említett energiaszolgáltatások, hanem a helyi üzemeknek is. Igaz – írja honlapján a Rajor Rádió -, a vállalkozások is, a különböző közösségek, a hulladékszövetség, privát emberek adtak össze 8,7 millió eurót, hogy az energiaközpont megvalósulhasson. A német szövetségi környezetvédelmi kormányzat 1,4 millió eurót adott a projekthez.

Ennek a központnak a munkáját kiegészíti egy a helyi bőrüzem minden hulladékából fermentálással biogázt előállító speciális egység is. Összesen évi 7 millió kWh áram és 7,5 millió kWh hőenergia a tervek szerint a bioenergia-központ teljesítménye.

Rehau nevét egyébként egy Magyarországon is ismert és a megújuló energetikában is – és a bioenergia-üzem létrehozásában is – közreműködő nagy vállalkozás is viseli.