Megújuló energiaforrások

Fukushima zöldben éled újjá

A Természeti Erőforrások és Energia Ügynökség közleménye szerint Japán Fukushima közelében építi meg a világ leghatalmasabb tengeri szélerőművét, így a 2011-es cunami által megrongált területek is új életre kelhetnek. A projekt a villamosenergia-hálózat zavarait is enyhíti majd, amelyek az ország számos nukleáris erőművének bezárása után jelentkeztek.

2020-ig 143 turbina telepítését tervezik, a kapacitás várhatóan 1 gigawatt lesz, így jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Fukushima önellátó legyen energia terén 2040-re. A fukushimai katasztrófa nyomán erős atomenergia-ellenesség alakult i Japánban, a kormányzat komolyan foglalkozott az erőművek felszámolásának gondolatával, az új japán vezetés azonban visszavonta a korábbi terveket.

A 200 méter magas, acélvázú turbinákat a kontinentális talapzathoz rögzítik majd, ezért – Takeshi Ishihara, a Tokiói Egyetem kutatója szerint – a gyakori szeizmikus tevékenység nem árt nekik, és számítógépes szimulációk alapján szélsőséges időjárási körülmények között is képesek lesznek működni.

Forrás: http://inhabitat.com