Megújuló energiaforrások

Nappal akarják házasítani az olajbizniszt

Az eddigi legnagyobb naperőmű elkészültével Szaúd-Arábiában ipari körök a szaúdiak sajátos stratégiai igyekezetét vélik felfedezni.

Ez pedig az lenne, hogy a nyersolaj országon belüli egyre növekvő felhasználását váltanák ki a naperőművekkel, hiszen a királyság potenciálisan olyan gazdag lehet napenergiában, mint nyersolajban.

A szaúdi belső olajfelhasználás az erőltetett iparfejlesztés, illetve a lakosság rohamos gazdagodása miatt olyan jelentős már, hogy veszélyezteti az exportkötelezettségek teljesítését, nem utolsó sorban a közép- és közel-keleti térség más országai számára. Már olyan kilátásokat említenek szakemberek, hogy a szaúdiak olajat importálnának a megnövekedett belső szükséglet fedezésére.

A PV Insider című folyóirat szerint a szaúdiak ezért közös fejlesztési megoldáson gondolkodnak a napenergia és az olaj termelésére.

Ennek jegyében épült meg az arab ország legnagyobb (3,5 GW-os) fotovoltaikus(PV) rendszere. Arról is szólna a nap és olaj „integrációja”, hogy az egyre drágábbra becsült olajkitermelés technológiájába bekapcsolnák az egyre olcsóbb PV technológiát.

A PRWeb szerint a szaúdiak 2032-re 41 GW-nyi kapacitással rendelkeznének a megújuló energiák hasznosítására, de belső energiafelhasználásukban utóbbiak már 2020. előtt elérhetnék a 10 százalékot.