Megújuló energiaforrások

A megújulók előmozdításának európaibb módját keresik

Az Európai Parlamentben azt szeretnék, ha egységesebb lenne az EU tagországainak a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos politikája.

A parlament illetékes bizottsága jelentést adott ki, amiben „integráltabb megközelítést” javasol a nevezett energiaforrásokkal kapcsolatban.

Látható ugyanis, hogy a tagországok között jelentős különbségek vannak a megújulók felhasználása terén, ami a parlamenti bizottság megítélése szerint abból is fakad, hogy a megújulók támogatása is tagországonként eltéréseket mutat. Emellett természetesen mások a fejlesztési lehetőségek, de a megújulók felhasználásához szükséges technológiák fejlettségi szintje is – derül ki a pv-tech.org portál ezzel kapcsolatos tudósításából.

Egy az ezen különbségek mérséklését elősegítő rendszerre lenne tehát szükség, és uniós szinten egy költséghatékonyabb keretet is lehetne kialakítani annak érdekében, hogy a fejlesztésben lemaradt államok jobban elfogadhassák a megújuló források felhasználását.

A parlamenti bizottság az EU bizottságát kívánná felkérni annak megállapítására, milyen uniós szintű mechanizmusokra van lehetőség a megújulók jobb elfogadásához.

Ez azért fontos, mert a megújulók részarányának növekedéséhez megfelelő infrastruktúra kialakítása szükséges. A megújulók támogatási rendszereinek nagy különbözősége tagországonként nem ideális – jelentette ki Herbert Reul képviselő -, európaibb megközelítést kellene találni a jövőre nézve.

Főként Lengyelországban és Észtországban, de elég jelentős mértékben Csehországban, továbbá Németországban és Görögországban is a szén és a lignit uralja az energiamixet, fél tucatnyi országban pedig a földgáznak van döntő szerepe még.