Megújuló energiaforrások

Nőtt a globális kereslet a megújuló energia iránt

Egyre jobb mutatókkal rendelkezik a megújuló energiapiac, miközben a vállalatok és a különböző szervezetek fokozatosan felismerik a fejlesztések fontosságát.

Az elektromos autógyártáshoz hasonlóan a megújuló energiában is rengeteg a potenciál, és noha a technológiák és a különböző fejlesztések még mindig csak gyerekcipőben járnak, remek eredményekről olvashatunk a sajtóban.

A globális politikai hálózat, a REN21 legfrissebb jelentése szerint az elmúlt két esztendőben folyamatosan nőtt a megújuló energia iránti kereslet. A jelentés szerint 2011-ben és 2012-ben is folyamatos emelkedést tapasztalhattunk a piacon. 2011-ben a világ globális fogyasztása alapján kiszámított értékek szerint 19%-ról beszélhettünk, míg ez a szám 2012-ig egy 21,7%-os értéket mutatott.

2012-ben például a vízenergia 3%-kal, addig a többi megújuló energiaforrások 21,5%-kal növekedtek, ami meghaladta a 480 GW-t. A szélenergia hozta a legjobb számot, mely 39%-ot jelentett az összes megújuló energia kapacitást tekintve. Ezt követte a víz-és napenergia 26%-kal.

Az idei év azonban egyelőre nem hozott ilyen mértékű növekedéseket, de jó hír, hogy növekedtek a magas támogatással rendelkező új projektek, miközben  egyre több ország csatlakozik ehhez az egyelőre szűkebb réteghez. Ha az előre elképzelt és eltervezett mechanizmusok létrejönnek, akkor 2030-ig mindenki minden különösebb gond nélkül hozzáférhet majd ezekhez a megújuló energiaszolgáltatásokhoz. További pozitívum, hogy ezen beruházások több millió új munkahelyet teremtenek világszerte.