Megújuló energiaforrások

Már működik Kuba első szolárparkja

Ebből kitűnik: a parkot már áprilisban kezdték el üzemeltetni, de a tervezett 2,6 MW-os névleges teljesítményt várhatóan szeptemberben érik el.

A közép-amerikai szigetország is felismerte a külső energiafüggőség problémáit és a jelek szerint enyhíteni szeretne rajtuk. Ezt ez idő szerint egyelőre összesen 14 ezer új napelem elhelyezésével oldja meg Kuba, sajtóbeszámolók szerint ezzel egycsapásra több mint megkétszerezi ilyen kapacitásait.

Nem is akarna megállni a fejlesztésben, összesen hét ilyen erőművet építenének, mert úgy látják, hogy az ország energiabázisának fejlesztéséhez ez látszik a legjárhatóbb útnak. Olyan ez a kubaiaknak, mintha végre olajat találtunk volna – mondta a szolárpark létrehozásáért felelős állami vállalat illetékese. Nem mellékesen: a napsütéses órák száma szinte az év egészében igen magas.

Kubában azonban még csak épp felfedezték az alternatív energiahordozókat, egyes külföldi becslések szerint jelenleg az ország áramellátásában 4 százalék körül lehet a részesedésük.

Kuba felerészt venezuelai olajból fedezi energiaigényét, körülbelül napi 92 ezer hordónyit használ fel belőle. A majdani hét szolárpark működésével is csak ennek töredékét váltja majd ki a nap energiájának hasznosításával.

Fotó: www.washingtonpost.com