Megújuló energiaforrások

A nap és a szél uralja az energiapiacot?

Hiába mértek tavaly 11 százalékos visszaesést a világon a napenergetikai beruházások együttes értékében, a napenergia felhasználása(fogyasztása) 58 százalékkal nőtt – állapította meg Worldwatch amerikai intézet.

A szélenergia felhasználásának növekedését a múlt évről 18 százalékosra becsüli a Worldwatch.

Mindezek alapján leszögezi: a nap- és a szélenergia felhasználásának növekedési üteme minden más energiafogyasztás növekedési ütemét felülmúlta. Megjegyzi, hogy mindazonáltal a megújuló források felhasználása terén még tavaly is globálisan első helyen állt a vízenergia.

Az ellentmondást, hogy a beruházások értékének csökkenése mellett a felhasználás jócskán növekedett a Worldwatch azzal indokolja, hogy a nap- és a szélenergetikai beruházások költségigénye egyre kisebb, az értékcsökkenés mellett a létrehozott kapacitások nőttek 2012-ben is.

Ez a növekedés a fotovoltaikus rendszereknél elérte a 41 százalékot, ami azt is jelenti, hogy a múlt évvel zárult öt esztendőben az ilyen kapacitások világméretekben 900 százalékkal gyarapodtak.

Az úgynevezett koncentrált naperőművi kapacitások is szépen, 970 MW-tal növekedtek tavaly, így érték el a 2,55 GW-ot. 2012-ben a globális napenergia-felhasználásból 76 százalékkal vette ki részét Európa(Németország egyedül 30 százalékkal).

A szélenergia fogyasztás bővülésében tavaly az USA lett a világelső, miután kapacitásai 28 százalékkal növekedtek – hivatkozik az intézet adataira a renewableenergyfocus.com szakportál.