Megújuló energiaforrások

Menekülés a borús időtől

Napenergiával működtetett háztartásunk kiszolgáltatottsága a napsütésnek erősen csökkenthető, ha tárolni tudjuk a napos időben „szerzett” energia egy részét.

A CNN amerikai hírportál szerint ma a litium ion akkumulátorok fejlesztése már olyan szakaszba került, hogy a tárolási gondoknak hamarosan búcsút mondhatunk. Ehhez egyelőre több ezer dolláros áldozatot kell hoznunk.

Nem csupán háztartásunk zöld árammal való ellátása oldódhat meg ezekkel a villamosenergia-tárolókkal, hanem nagy áramellátó rendszerek is megoldást találhatnak a feleslegekkel vagy hiánnyal jellemezhető helyzetekre. Az áramszolgáltatók számára ugyanis leegyszerűsödhet a megújulókból nyert energia integrálása a hálózatba. Ismeretes, hogy utóbbinál bizonytalanságokat idézhet elő a napenergiát nagyban hasznosító energiatermelés „beengedése” egy afféle tárolási szakasz kiiktatása nélkül.

Háztartásunk részben akkumulátorokkal történő kiszolgálása költséggazdálkodási szempontból is kedvező lehet, hiszen ha az áram-csúcsfogyasztás időszakában használjuk azokat, akkor a drágább tarifával szolgáltatott áramból fogyasztunk kevesebbet.

Az akkumulátorral kiegészített rendszerek jelenlegi fő problémája, hogy drágák, egy szolár rendszerhez több ezer dolláros pluszköltséget jelentenek. Van, ahol az állam ezekre is ad támogatást, másutt haszonbérleti rendszerrel lehet ezen megoldás piaci elterjedését segíteni. Ugyanakkor a nevezett akkumulátorok növekvő termelése pár év elteltével akár több mint felével szoríthatja le ezeknek az árát, így a tárolással kombinált rendszerek forgalma öt éven belül akár a tízszeresére is ugorhat.