Megújuló energiaforrások

Az Ikea nem viccel, saját napenergia hálózata lesz

A svéd bútorgyártó most ismét egy magasabb sebességi fokozatra kapcsolt, melynek köszönhetően egy saját napenergia hálózattal fog rendelkezni.

Az Ikea úgy döntött, hogy újabb napelemeket szereltet fel az amerikai (Perryville, Cecil) elosztó központjára. Ez egy 467,619 négyzetméteres területet jelent, mely 2.2 MW-vel növeli az összteljesítményt. Az áprilisban befejeződött első telepítések 2.7 MW összteljesítményt generáltak, de a svéd márka ezzel nem volt elégedett.

A bővítés várhatóan 2014 év elején fejeződik be. Az újonnan telepített 7337 napelem éves szinten 2,695,355 kWh áramot termel. A saját energia hálózat összteljesítménye több mint 4.9 MW lesz, ami 25,913 panelnek felel meg. Ez összesen 6,092,533kWh, mely 591 lakás energiaszükségletét tudná ellátni.

Az indiai Inovateus Solar kapta meg a szerződést, melynek értelmében a cég felel majd a tervezésért, a fejlesztésekért és a rendszer telepítéséért. Az Ikea azonban később mindezt átveszi és saját maga működteti azt. A hivatalos tájékoztatás szerint a bővített rendszer elegendő energiát nyújt majd ahhoz, hogy a központban gyakorlatilag minden ebből táplálkozzon.

Az Ikea valóban komolyan veszi a megújuló energiaforrásokat, hiszen a közelmúltban bejelentette, hogy napelemeket fog szállítani a brit áruházaiba is.