Megújuló energiaforrások

Tizennégy nap fényét engedi rá a kristályszilikonra

A napfényt koncentráltan gyűjtő fotovoltaikus berendezésekben látják sokan a napenergia hasznosításának ez idő szerint legolcsóbb módját, ami az áram előállítási költségét illeti.

A cleantechnica. com portál ki is nevezi a Cogenra nevű cég megoldását a piac legkisebb költségű berendezésének: ennek kialakításánál ugyanis a fényfelvevő felület gyakorlatilag 14 nap energiáját kapja.

Az iparágban még eddig el nem ért olcsóságot adunk, kombinálva a fotovoltaikus technikában a celláknál használt kristályszlikonos technológiát a saját (koncentrált) technológiánkkal – nyilatkozta a Cogenra vezérigazgatója.

A nevezett cég koncentrált „napfelvevője” – amely egyelőre T14 típusnévvel fut – wattonként fél dollárért dolgozik, és nagy előnye még, hogy nem csak a napfényt koncentrálja. Kialakításához kisebb területre is van szükség, a portál szerint a hagyományos PV rendszerekhez képest 10 százalékkal.

A Cogenra vezető illetékese szerint nagy energiaszolgáltatók is hasznát vehetik, nem csupán a helyszűkében lévő „háztetős” telepítők, hiszen a vele kapcsolatos költség szerény, még olcsóbb struktúra annál is, mint ha a legolcsóbb kínai napelemekkel próbálkozunk.

Cogenra20Solar20Array21