Megújuló energiaforrások

Röhejesen olcsó napelemes lámpa

A brit jótékony szervezet, a SolarAid és a napelem gyártó Yingli Solar piacra dobta a "világ legolcsóbb napelemes lámpáját". Az SM100 kódnevű lámpát elsősorban afrikaiaknak gyártották, ott nem is kerül többe, mint 1.400 Ft ($5), de akár mi is rendelhetünk magunknak egyet az Egyesült Királyságból 3.500 Ft-ért (£10), amivel segíthetünk az afrikai rászorulóknak.

Az SM100-at főleg azoknak az afrikai családoknak készítették, akik az áramhálózattól messze laknak, és este gyertyafénynél kell dolgozniuk. A Solar Aid szerint a lámpa kétszer erősebb fényt ad, mint a petróleumlámpák és a beépített akkumulátor 5 órán képes fényt adni. A lámpa egy állítható állvánnyal érkezik, ami leszerelhető vagy ennél fogva akár fel is akasztható a kütyü. Számunkra, akik bőven az elektromos hálózaton belül élünk a SolarAid azt javasolja, azok vegyenek ilyen lámpát, akik sokat járnak kirándulni vagy fesztiválokra, nekik ugyanis remekül jöhet a szabadban vagy a sátorban, és ezt elősegítve fejpánt is kapható a lámpához.

solar4

“Amikor 10 éve elkezdtem dolgozni a SolarAid-nél a legolcsóbb lámpa 25 dollárba került. Az elmúlt évtizedben rengeteget csökkentek az árak, és most a SolarAid büszkén állíthatja, hogy megcsinálta a világ legolcsóbb napelemes lámpáját. Reméljük, hogy ezzel a lépéssel végleg eltüntethetjük a petróleumlámpát.” – mondta Nick Sireau, a SolarAid vezérigazgatója.

solar5

A SolarAid célja, hogy a kerozinnal és más szennyező anyagokkal működtetett lámpák eltűnjenek, és helyettük mindenhol tiszta energiára épülő lámpákkal világítsanak. Az elmúlt 10 évben több, mint 10 millió napelemes lámpát adtak el Afrikában. Augusztusban pedig 9.000 lámpát adományoztak rászoruló családoknak Malawi-ban, Zambiában és Ugandában.

Forrás: https://solar-aid.org/