Megújuló energiaforrások

A napenergia a legolcsóbb

A megújuló energiaforrások világszerte egyre népszerűbbek, és megszámlálhatatlan kutatás és fejlesztés zajlik a színfalak mögött, hogy ez a népszerűség tovább nőhessen az árak csökkenése által. Sajnálatos módon nem mindenhol olcsó még a megújuló energia, főleg ott, ahol a fosszilis energia még mindig dominál az energiapiacon.

Ezektől eltekintve a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) azt írta egy évértékelőjében, hogy a napenergia közel fele annyiba kerül, mint a szén és gáz, ezáltal ez az energia legolcsóbb formája. Nehéz elhinni, de korábbi megállapításokkal ellentétben még a szélenergiánál is olcsóbb. Az elmúlt években felgyorsult a napenergia árának csökkenése, szinte havonta lehetett híreket olvasni, hogy újfent olcsóbb a napenergia.

Ezek az eredmények olyan háttérben lévő kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetők, amik nélkül most nem beszélhetnénk nagy méretű projektekről. Ahogy ezeket a hatalmas projekteket lassan befejezik, várhatóan még ennél is lejjebb megy a napenergia ára. Ami a jövőt illeti, a BNEF úgy kalkulál, hogy ugyan a szén és gáz ára továbbra is alacsony marad, mégis a legtöbb országban a megújuló energia ára még ennél is alacsonyabb lesz, 2040-re legalább is biztosan.

solar2

A BNEF vezérigazgatója, Michael Liebreich szerint mindezt úgy fogja elérni a megújuló energia, hogy nem kap komolyabb támogatásokat az államoktól. Csak találgatni lehet mi lenne, ha az országok súlyos pénzeket fektetnének ezekbe a technológiákba. Például Kína is elég keményen ráfeküdt a napenergiafarmok kiépítésére, és sok országnak segített is a saját farmjaik építésében.

Rövid időn belül elérhetünk egy olyan szintet, ahol a tiszta energia nem csupán a legjobb, de már-már az egyetlen lehetőség. Több kísérlet is folyik jelenleg, hogy olyan áttetsző napelemeket hozzanak létre, amik felhőkarcolók ablakaiként szolgálhatnak, s közben hatékonyan gyűjtenék a Nap energiáját. De megemlíthetjük a Crescent Dunes projektet is, ahol már képesek a napenergia felhasználására este is. Ezeknek a megoldásoknak köszönhetően sok helyen, ahol a napenergiát eddig nem tartották egy hatékony forrásnak, értelmet kaphatnak a napelemek.

Forrás: https://www.bloomberg.com/