Megújuló energiaforrások

Az USA napenergia iparában rengetegen dolgoznak

2017.04.18. - 11:37  |  Nincs hozzászólás

A számok nem hazudnak. Bárki, aki figyelte a napelem piacát az elmúlt kilenc évben egy hatalmas növekedést figyelhetett meg, sőt a GTM Research azt írta, hogy az ipar továbbra is növekszik az Egyesült Államokban. Kevesebb, mint 10 év alatt harmincszorosára növekedett a piac, és csak 2016-ban 50%-kal több napelemet adtak el, mint az azt megelőző évben.

Márciusban volt olyan időszak, amikor a Kaliforniában felhasznált energia több mint fele napenergiából származott, ezt a szintet először ütötte meg az állam. És ebbe nincsenek benne azok a lakóházak és épületek, amik saját napelemeket használnak az energia előállítására. Kalifornia azóta is magasan tartja ezt az arányt, már gyakran közelíti, vagy haladja meg a 40%-ot még a csúcsidőben is, amikor a legtöbb energiát használják az emberek.

Daniel Baldonado, a contract worker for a steel fabrication company, Ironco Enterprises, installs a series of solar panels on the roof of Wells Fargo Arena on Arizona State University's Tempe campus. The installation is just one of dozens of solar panels that have been installed on roofs of ASU's parking structures and buildings. Photo by Brandon Quester/Cronkite News Service

Ez az elképesztő teljesítmény annak köszönhető, hogy az utóbbi években igen erőteljesen beépült az amerikai köztudatba, hogy a megújuló energiáé a jövő. Az ipar folyamatosan növekszik, a technológia egyre olcsóbb, és a Tesla-SolarCity napelemes háztetőjéhez hasonló kezdeményezések tovább könnyítik az emberek dolgát, ha napenergiába szeretnének beruházni. De ezek nem állítják elő saját magukat, ahogy nem magukat szerelik fel a házak tetejére sem, hanem munkások dolgoznak folyamatosan ezeken.

solar1

Ami azt illeti, az Egyesült Államokban elképesztően sokan dolgoznak ebben az iparban. 2016-ban több, mint 100 ezer ember dolgozott napenergiával csak Kaliforniában. Ami pedig az egész országot illeti, 2016-ban több, mint 50.000 új munkahelyet teremtettek, ami a maga nemében rekordnak számít. A Solar Fundation adatai szerint jelenleg több, mint 260 ezren dolgoznak az iparban országszerte, ami több, mint ahány embert a legnagyobb tech cégek, az Apple, a Facebook és a Google összesen alkalmaz az országban.

solar2

Most, hogy 2017 nyara a nyakunkon van, ami többek szerint a valaha mért legmelegebb nyár lesz, sok rekord fog megdőlni. Remélhetőleg nem csak a meleg rekord, hanem a napenergiába invesztált pénz és erőforrások mennyisége is. A klímaváltozás valóságos, és egy komoly tudományos adatgyűjtés és elemzés eredménye, hogy biztosan tudjuk, létező jelenségről van szó, amit mi idéztünk elő. A tiszta energia támogatása és használata kritikus lesz számunkra, ha meg akarjuk menteni a bolygót.

Forrás: https://thinkprogress.org/

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »