Megújuló energiaforrások

Kalifornia a teljes elektromos hálózatát megújuló energiával látná el

Kalifornia döntéshozói hamarosan egy történelmi szavazást fognak tartani. Az állam ugyanis beadott egy törvényjavaslatot, ami szerint Kalifornia megújuló energiaforrásból származó energia százalékát megemelnék a most hatályos tervekben.

Jelenleg Kaliforniában az az ütemterv, hogy 2030-ra a hálózati energia 50%-a megújuló kell, hogy legyen. A jelenlegi javaslat ezt emelné fel 60%-ra, és kiegészítené azzal, hogy 2045-re a teljes elektromos hálózat megújuló energiaforrásokkal legyen ellátva. A törvényjavaslatot elfogadta az állam szenátusa, még májusban, most azonban egy megerősítő szavazást fognak tartani az alsóházban, hogy a javaslat végül a kormányzó, Jerry Brown asztalára kerüljön, hogy jóváhagyja azt.

A szakértők természetesen üdvözölték a javaslatot és annak májusi sikerét, de nem mehettek el szó nélkül a kihívások mellett sem, amivel most szembe kell majd nézniük. “Kivitelezhető, […] de mivel egyelőre nincs 100 százalékig megújuló forrásokból táplálkozó elektromos hálózat, ez egy folyamatos kísérlet lesz.” – mondta Mike O’Boyle, aki az energia szektort tanulmányozta a san francisco-i Energy Innovation-ben.

energy2

Kalifornia mindig is a megújuló energia éllovasa volt, ezt mutatja is az idén átadott 80 MWh-s Powerpack állomás, amit a Tesla biztosított az államnak. Ezzel nem csak azt szerették volna elérni, hogy kevesebb fosszilis energia legyen a hálózatban, hanem hogy amikor a megnövekszik az energia iránti igény, ne kelljen az úgynevezett “csúcsidő állomásoknak” beindítania az energiatermelést. A Tesla állomása raktározza az energiát, amikor épp alacsony az energiahasználat, így az később, csúcsidőben elérhető lesz.

Kaliforniának sok hasonló befektetést kell csinálnia, ha tartani szeretnék majd magukat a tervekhez. Ezek az állomásoknak annyi energiát kell tudnia raktározni, hogy felhős, vagy kevésbé szeles időben is elég energiája legyen az államnak.

energy3

A tervezet nem csupán rendkívül ambiciózus, de könnyen lehet, hogy egy teljes forradalmi hullámot indít majd el, ami az egész Egyesült Államokon átsöpör majd, és remélhetőleg sorra fognak következni a hírek más államokból, ahol hasonló javaslatokat fognak benyújtani. Ez azért is valószínű, mert ezt nem lehet majd az államhatárokon belül tartani. Például könnyen lehet, hogy felhős időben Kaliforniának szüksége lesz Wyoming szélenergiájára, és Wyomingnak is Kalifornia napenergiájára, amikor náluk kevésbé szeles az idő. Ha már ez a képzeletbeli példa megvalósul az láncreakciót hozhat létre, és az államok egymással kötnének szerződéseket a megújuló energiával kapcsolatban, meggyorsítva az átállási folyamatot.

Forrás: https://www.forbes.com/