Megújuló energiaforrások

A Tesla már épít is egy mikro-hálózatot Puerto Ricoban

2017.10.26. - 15:00  |  Nincs hozzászólás

Elon Musk tartja magát ígéreteihez. Nem rég történt, hogy Twitteren ecsetelte, miként lehetne a hurrikán sújtotta Puerto Rico elektromos hálózatát helyrehozni, már el is kezdődtek az építkezések egy gyermekkorháznál. A napelemek többsége a helyén, az akkumulátorok pedig már úton vannak.

Puerto Ricot idén teljesen elsöpörte a Maria hurrikán, áram nélkül hagyva az egész szigetet. Az okozott károkat hatalmas munka lesz visszaállítani, ami elektromosság nélkül csak még tovább tartana. Elon Musk ezért felajánlotta, hogy segítene megoldani az energiakrízist, amit a puerto ricoiak örömmel fogadtak. Azóta már tárgyalt is Elon Musk a kormányzóval, és a munkálatok meg is kezdődtek.

tesla3

A sziget elektromos hálózatát ugyan nem fogja tudni megcsinálni a Tesla, de abban segíthet, hogy amíg a munkálatok folynak tiszta energiát szolgáltat a szigetnek. Ez különösen fontos a kórházaknál. A hurrikán sok embert sebesített meg, akiknek kórházi ellátásra van szüksége, és ugyan a sziget kórházainak 98%-a fogad embereket, nagyon kevésben van áram.

Ha vissza is állítják a teljes hálózatot, a kormány úgy tartja, inkább egy fenntarthatóbb rendszert kellene kiépíteniük, amihez most éppen a Tesla járul hozzá. Ugyanis a Tesla úgynevezett mikro-hálózatokat hoz létre, kis napelem farmokat (méretük miatt inkább mezőket), amik Powerpack-ekre vannak kötve, és az onnan befolyó energiát a környező házak, épületek tudják felhasználni.

tesla1

Egy ilyen mikro-hálózatot építenek egy gyermekkórháznál, a Hospital del Niño-nál, San Juanban. A puerto ricoi kormányzó, Ricardo Rossello kora októberben vette fel a kapcsolatot Muskkal, hogy tárgyaljanak a Tesla mikro-hálózat technológiájáról. Éppen ezért rendkívül figyelemreméltó, hogy kevesebb, mint egy hónappal később már a Tesla dolgozik is a szigeten. A Tesla egyelőre nem mondta el, hogy pontosan mekkora lesz a projekt, amiben részt vesznek, ahogy azt se, hogy ki finanszírozza ezt az egészet, de azt tisztázta, hogy egyetlen céljuk jelenleg, hogy Puerto Ricon erős mikro-hálózatokat építsenek ki szerte a szigeten, ezzel visszahozva az áramot csaknem minden lakó otthonába.

Forrás: http://www.businessinsider.com/

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »