Megújuló energiaforrások

Csernobilt beépítik napelemekkel

Egy cég szeretné átalakítani Csernobilt egy napelem farmmá, hogy a jövőben a sugárzás helyett tiszta energiát szolgáltasson.

1986-ban Csernobilban, Ukrajnában az egyik reaktor meghibásodott, majd felrobban, ezzel elképesztő mennyiségő radioktivitást szabadítva a területre. Csernobilt és a mellette lévő várost Pripjatyot azonnal evakuálták, azóta ezek radioaktív szellemvárosok. Az ukrán Rodina Energy Group Ltd., és a német tiszta energiával foglalkozó cég, az Enerpack AG bejelentették, hogy közös erővel szeretnének egy napenergia farmot építeni az egykori reaktor és város területére. A tervek szerint egy 1 megawattos farmot építenének, ami nagyjából 1,2 millió dollárba kerülne, és még decemberben elkezdenék a munkálatokat.

csernobil2

“Apránként szeretnénk optimalizálni a chernobili zónát. Nem kéne, hogy egy fekete lyuk legyen a hely Ukrajna közepén. […] a projektünket 100 méterre a reaktortól valósítanánk meg.” – mondta a Bloombergnek Evgeny Variagin, a Rodina vezérigazgatója.

A csernobili napalm farm mostani építése egy sokkal nagyobb peojekt első lépése lesz csupán, hiszen további 99 megawattnyi napelemet akarnak majd lefektetni ott  a későbbiekben. Ezzel összesen 100 megawattos lesz a farm, amit az ukrán kormány is jóváhagyott már. A szerződést már 2016-ban megkötötték, aminek értelmében 2030-ig az ukrán állam kilowattóránként 0.15 eurót fizet majd az áramért. A Bloomberg megjegyzi, hogy ez közel 40%-kal drágább, mint az európai átlag.

The swings and ferris wheel remain in an amusement park that was scheduled to open on May 1, 1986, for the Soviet May Day celebrations in Pirpyat, Ukraine. It never opened, as the Chernobyl disaster happened on April 26, 1986, a week before the opening.

A 2.600 négyzetkilométeres Csernobil beéptése ugyan egy hatalmas lépés Ukrajna számára, és egy rendkívül okos megoldás, semmivel sem egyedibb, mint amit más országok csinálnak. Még mindig hatalmas munka áll előttünk, hogy végleg megszabaduljunk a fosszilis energiahordozóktól, de ha ilyen és ehhez hasonló projekteken kezdenek dolgozni globálisan, akkor ez a váltás csak idő kérdése.

Forrás: http://www.businessinsider.com/