Megújuló energiaforrások

Mi a teendő, ha égnek a napelemek a tetőn?

Először is fontos tisztázni –, melyet kutatások is igazolnak –, hogy a napelemes rendszerrel szerelt épületek többségénél regisztrált tűzesetek forrása nem a szerkezetben bekövetkezett rövidzárlat miatt alakult ki.

Annak érdekében, hogy a rendszer hibájából fakadó tűzeseteket kiszűrjük (melynek forrása többnyire kivitelezési hiba) fontos, hogy megfelelő szakértelemmel rendelkező napelemszerelő vállalkozót bízzunk meg, aki jóminőségű alapanyagokkal dolgozik. Röviden már kitértünk rá, hogy kivitelezési hibából és a nem megfelelő rendszerelemek megválasztásából keletkezhet a probléma. Utóbbi eset leggyakoribb forrása az inkompatibilis csatlakozók összekötése, vagy azok gyengébb minőségű változatainak használata.

A silányabb kontaktelemek, vagy a rossz bekötés esetén az érintkezési pontokon akár 1000 fokos hőmérséklet is kialakulhat, ami könnyedén lángra lobbanthatja a tetőszerkezetet. A csatlakozók mellett a nem megfelelő kábelek megválasztása volt a tűz forrásaként legtöbbször előforduló eset. A napelemes rendszereknél fontos, hogy olyan időjárásálló vezetékek kerüljenek alkalmazásra, amelyek ellenállnak a külső hatásoknak és szigetelésük nem károsodik az évek során. A hagyományos, beltérben használt kábelek a napsütésnek, a hőmérséklet szélsőséges változásának nem állnak ellen, így azok borítása megsérülhet és szintén rövidzárlatot, majd tüzet okozhat. A kábelek elhelyezése esetén még fontos odafigyelni arra, hogy a lemezzel borított felületeken megfelelő legyen a kábelbevezetés, hogy elkerülhető legyen a vezetékek elnyíródása.

Amennyiben tűz ütne ki azon az épületen, amin napelemek is működnek, akkor feltétlenül fontos, hogy az áramot termelő rendszert leválaszuk a hálózatról. Ahogy a napelem nélküli épületeknél, úgy a panelekkel szerelt esetben is az első feladat, hogy az ingatlan áramtalanítása megtörténjen. Mindezt azért fontos, hogy az épületben tartózkodókat és a tűzoltókat semmiképpen se érje áramütés. Ezt követően lehet csak megkezdeni a vízzel való oltást. A napelemeket és invertereket gyártó cégek az utóbbi években komolyan foglalkoztak a tűzvédelemmel és a tűzmegelőzéssel. A fejlesztések során a probléma megelőzésére az eddigi legjobb és legelterjedtebb megoldás a tűzeseti leválasztó.

Ez a szerkezet segít abban, hogy a napelemes rendszer DC oldali része lekapcsolásra kerüljön tűz bekövetkezésekor. Ennek az eszköznek a beszerelése ugyan többletköltséggel jár, de egyfelől szükségszerű a személyi biztonság érdekében, másfelől közbeiktatása előírás is bizonyos kábelezési kialakítás esetén. Összefoglalva fontos odafigyelni arra, hogy a napelemes rendszer minőségi elemekből és megfelelő szaktudással készüljön el, hisz a nem kívánatos tűz nem csak anyagi kárt okozhat, hanem emberéleteket is veszélyeztethet.