Megújuló energiaforrások

Kifejlesztették a folyékony napelemet?

Koreai kutatók áttörést értek el a folyékony, kenhető napelemek területén.

A Koreai Tudományos és Műszaki Egyetem csapata olyan szerves oldatot hozott létre, melyből nagy teljesítményű, nagy területű napelemek hozhatóak létre – írta az alternativenergia.hu. A szakértők a nyersanyag megszilárdulásának sebességét kontrollálva érték el az áttörést.

Laboratóriumi körülmények között, kis területeken már bebizonyították, hogy az oldatként felvihető napelemcellák megvalósíthatóak, a fotoaktív felület azonban rendszerint túl kicsi volt ahhoz, hogy a való életben is használható legyen. Ahogy a szakértők növelték a cellák nagyságát, úgy csökkent hatékonyságuk, illetve létrehozhatóságuk, ami ellehetetlenítette, hogy a piacon is életképes legyen a technológia.

He Dzsung Szon csapatával azt a mechanizmust vizsgálta, amely a réteg formálódását szabályozza, és amely a cellaméret módosításával együtt változik. A kutatók arra jutottak, hogy meglehetősen lassú, ahogy a cellakeverékből elpárolog az oldószer, és létrejön a napelemhez szükséges vékony réteg, a folyamat során ráadásul felhalmozódás és egyéb problémák jelentkezhetnek. A szakértők úgy vélik, hogy a jelenség felgyorsítása lehet a kulcs az életképes szervesnapelem-oldat megalkotásában.

Szon és kollégái olyan bevonási módszert alkalmaztak, melyet jellemzően laboratóriumokban szoktak használni. Ennek lényege, hogy a réteg létrehozása során az anyagot gyorsan forgatják, ezzel gyorsítva fel a párolgást. A technológiával olyan, viszonylag nagy szerves cellákat tudtak megalkotni, melyek 30 százalékkal hatékonyabbak a már elérhető napelemeknél. Szon szerint eredményeik nagyban hozzájárulhatnak az új generációs cellák hatékonyságának növeléséhez.

A szakértők régóta sejtik, hogy a szerves oldat segítségével megalkotható cellák komoly áttörést fognak elhozni a napelemek piacán. Elképzelhető, hogy egy nap a fotovoltaikus anyagokból festékeket hozhatunk létre, melyet különböző felületekre, például járművekre lehet majd felvinni. Ez a megoldás nemcsak olcsó és környezetbarát, hanem kis helyigényű is lenne, ráadásul a karbantartás sem okozna komolyabb problémát.