Megújuló energiaforrások

Folyékony napelemet fejlesztettek ki

A napelemeket környezeti és energiatermelési potenciáljuk miatt már rendkívül széles körben alkalmazzák, és folyamatosan jelentenek be olykor-olykor futurisztikusnak tűnő ígéreteket, ami a napelemcellák előállítására alkalmazására vonatkozik.

A KUTATÁS MENETE ÉS FELMERÜLT PROBLÉMÁK

Nemrégiben egy koreai kutatócsoport bebizonyította, hogy elő lehet állítani hatékonyan működő, nagy területen alkalmazható szerves napelemcellákat. A Koreai Tudományos és Műszaki Egyetem szakértői laboratóriumukban olyan szerves oldatot hoztak létre, melynek felhordásával megfelelő teljesítményű és nagy területű napelemek alakíthatók ki.

A kutatás már régóta folyt, és a siker bejelentése azért váratott magára, mert az előállított oldat megszilárdulási sebességét csak mostanra sikerült csak megfelelően beállítani. A problémát az jelentette, hogy a felkenhető napelemcellák túl kicsik voltak ahhoz, hogy azt a mindennapi életben is megfelelően hasznosítani lehessen.

Ahogy a kutatók növelték a cellák nagyságát, úgy csökkent azok hatékonysága. Mindezért először nem tűnt piacosíthatónak a termék. Mindezért He Dzsung Szon és csapa azt a mechanizmust vizsgálta, ami a réteg formálódását szabályozza, ami a cellaméret változtatásával együtt módosul. A szakértők megállapították, hogy túlságosan lassan párolgott el az oldószer a felhordható keverékből. 

A MEGOLDÁS A KENHETŐ NAPELEMEK LÉTREHOZÁSÁRA

Szon és szakértő csapata a probléma leküzdése érdekében olyan bevonási módszert alkalmaztak, amelyet jellemzően laboratóriumokban szoktak használni. Az eljárás lényege, hogy a réteg kialakításakor az oldatot gyorsan forgatják, ezzel pedig felgyorsul a párolgás is.

Ezzel a módszerrel már olyan, viszonylag nagy méretű szerves cellákat tudtak létrehozni, melyek 30%-kal hatékonyabbak a piacon megvásárolható napelemeknél. A kutatók szerint elért eredményeik jelentősen hozzájárulnak az új generációs cellák hatékonyságának növeléséhez. Ezzel a szerves oldattal megalkotható cellák újabb mérföldkövet fognak jelenteni a napelemek piacán.

Így már az is elképzelhető, hogy egy napon a fotovoltaikus oldatot festékként felhordva bizonyos felületekre (háztető, házfal, autók, stb.) hozunk létre napelemes rendszereket. Ennek a technológiának nagy előnye, hogy olcsón kivitelezhető, környezetbarát, és kisebb platformokon is egyszerűen alkalmazható, ráadásul a karbantartásra sem kell különösebb energiát fordítani.