Megújuló energiaforrások

Google megmondja mekkora napelemes rendszerre van szükségünk

A Total és a Google Cloud összeadták tudásuk legjavát, hogy közösen fejlesszenek egy napelemtérképet.

Az innovatív eszköz célja, hogy felgyorsítsa a napelemek telepítését a magánszemélyek otthonaiban annak érdekében, hogy pontos és gyors becslést adjon a házukban rejlő napenergia-potenciálról. A fejlesztés először Európában majd az egész világon elérhető lesz. A Solar Mapper névre keresztelt eszköz vadonatúj mesterséges intelligenciát és algoritmusokat használ, amelyek jobb eredményeket nyújtanak a jelenlegi eszközöknél, különösen a következő tényezők tekintetében:

  • a műholdas képekből kinyert adatok minősége;
  • a nappotenciál becslésének élessége;
  • a telepítendő technológia relevanciája;
  • az eszköz globális földrajzi lefedettsége.

Franciaország esetében a Solar Mapper több mint 90%-os földrajzi lefedettséget biztosít, így jóval több ember képes felmérni otthona napenergia-potenciálját a korábbiaknál nagyobb pontossággal.

,,A Solar Mapper lehetővé teszi a Total számára, hogy gyorsabban telepítse a napelemeket a házak tetejére annak érdekében, hogy ügyfeleinek megfizethetőbb és hozzáférhetőbb napenergiát biztosítson.” – magyarázza Marie-Noëlle Séméria, a Total technológiai igazgatója. ,,A Total napenergiával kapcsolatos szakértelmének ötvözése a Google Cloud mesterséges intelligenciájával és adatbázisaival azt eredményezte, hogy mindössze 6 hónap leforgása alatt képesek voltunk egy vonzó és innovatív ajánlatot kidolgozni.”

Ezenkívül a Total a Solar Mapper B2B alkalmazásának fejlesztését is tervezi, amelyet kifejezetten ipari és kereskedelmi épületek, valamint létesítmények számára kínálnak. A Solar Mapper hozzájárul a Total Csoport azon törekvéséhez, hogy világszerte vezető szerepet tölthessen be a megújuló energiák termelésében, ezáltal elérve a nulla kibocsátást 2050-re.