Megújuló energiaforrások

Milyen hőszigetelés az ideális?

Mire figyeljünk hőszigetelés során? A január elején indult otthonfelújítási program keretében a 3 millió forintos támogatást, akár hőszigetelésre is fordíthatjuk.

Nagyon sok múlhat azon, hogy mennyire sikerül megakadályoznunk az otthonunk és a környezete közötti hőátadást. A megfelelő hőszigetelés nemcsak a rezsit csökkenti, hanem az egészségünknek is kedvez, és a szénlábnyomunkat is mérsékli. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

2021. január 1-én indult a legújabb családi otthonfelújítási program, melynek részleteiről itt írtunk bővebben. A különböző bel- és kültéri munkákra, például a hőszigetelés korszerűsítésére fordítható támogatás segítségével akár 3 millió forint is megspórolható. A felújítás megkezdése előtt nem árt átvenni, hogy mikre érdemes odafigyelni az átalakításkor. A megfelelő hőszigetelés részleteiről a brit Energy Saving Trust írt összefoglalót, ezúttal az alapokat, azaz a falak szigetelését mutatjuk be. Energetikai szempontból ez a lakások és a házak egyik gyenge pontja: a nem jól szigetelt otthonoknál a hőveszteség mintegy harmada a falaknál történik.

Az első és legfontosabb dolog annak kiderítése, hogy otthonunk falai milyen anyagból épültek, illetve milyen szerkezetűek – beszélhetünk többek között üreges téglákból, tömör téglákból, betonból vagy vegyes anyagokból épített falakról. Az üreges falaknál a specialista kívülről tölti fel az üres helyeket, míg a tömör falaknál a szigetelés belülről és kívülről történik. Fontos kiemelni, hogy az otthonfelújítási program esetében a munkát szakemberre kell bízni, máskülönben nem számíthatunk a támogatásra.

Azt, hogy az átalakítás mennyibe kerül, illetve mennyit spórolhatunk vele, számos tényező befolyásolja, kezdve a fal típusától, az átalakítandó felület méretén és helyén át egészen az otthon szerkezetéig, nagyságáig. A munka megkezdése előtt érdemes több, egymástól független szakértővel is egyeztetni, hogy a lehető legpontosabb képet kapjuk. Az is fontos, hogy a szigetelésre megfelelő garanciát vállaljon a kivitelező. Nagy általánosságban elmondható, hogy a jó hőszigetelés anyagi szempontból közép vagy hosszú távon térül meg, de a hőveszteség mérséklése az egészségre és környezetünkre is kedvezően hathat.