Megújuló energiaforrások

Sosem volt még ennyi napelem Bécsben

A 260 napelemrendszer összteljesítménye már 60 megawatt, ami 25.000 háztartást képes ellátni árammal.

A cél a teljesítmény megtízszerezése 2030-ig. Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója, a Wien Energie 2020-ban új rekordot ért el a napelemrendszerek kiépítésében: átlagosan hetente egy naperőművel bővült a létesítmények száma. A pandémia ellenére a tavalyi évben 26 megawatt teljesítményű új napelemrendszert telepítettek, ami rekordnagyságú növekedés az eddigi évekhez képest.

A Wien Energie így már több mint 260 napelemrendszert működtet mintegy 60 megawatt teljesítménnyel. Ez 25.000 bécsi háztartás zöldenergia-ellátását fedezi. 2019-ben még 14.000 háztartást látott el 200 napelemrendszer, a telepített napelemek összterülete összesen 500 ezer négyzetméter volt.
Az energiaszolgáltató vállalat napelemrendszereinek több mint 80 százaléka épületek tetején található.

“A Wien Energie nagy hangsúlyt fektet a klímavédelem előmozdítására. A legfőbb megújuló energiaforrások a tetőinken lévő napelemek” – mondja Michael Strebl, a Wien Energie vezérigazgatója. “A tetőkről egyedül azonban nem nyerhető elegendő energia a klímacélok megvalósításához, ezért szükség van környezetbarát napelemparkokra is.” Utóbbira jó példa egy 2020 őszén megvalósult bécsi projekt. A 22. kerületi Schafflerhofstraße egy kihasználatlan telkén körülbelül 15 focipálya nagyságú naperőmű létesült, ami 2021 elején meg is kezdi működését. Teljes kihasználtság mellett a 11,5 megawattos erőmű 5.200 háztartást képes majd ellátni zöldárammal. Ez Ausztria egyik legnagyobb napelemrendszere.

“A következő tíz évben szeretnék megtízszerezni a jelenlegi kapacitásunkat. A klímavédelemhez minden egyes kilowattóra napenergiára szükségünk van, amit csak meg tudunk szerezni.” – vázolja Michael Strebl a jövőbeli terveket. Arra, hogy 2030-ra a 600 megawatt összteljesítményű naperőmű 250.000 háztartás áramellátását fedezze, a Wien Energie körülbelül fél milliárd eurót szán.

Kép: MA31/Fürthner