Technika

Hogyan nullázhatom a klímaberendezés fogyasztását?

A hőségben sokan használnak légkondicionáló berendezéseket, de ezeknek mennyi a valós fogyasztása?

Talán sokan nem is gondolják, de igen jelentős mértékben, átlagosan 42 %-kal növeli egy átlagos lakás áramfogyasztását a légkondicionáló berendezések a hűtés igénylő hónapokban. Amennyiben fűtésre, fűtés rásegítésre is használjuk őket, akkor ez a téli hónapokban is érvényes. A klímák nagy áraméhsége eddig is ismert volt, ugyanakkor nehezen számszerűsíthető is.

Az olasz Ca’ Foscari Egyetem tudósai viszont most kiszámolták pontosan milyen méreteket is ölt a légkondicionálók használatából eredő fogyasztás. Eddigi mérések csupán 11 %-os eltérést becsültek a mesterségesen hűtött/fűtött és a berendezés nélküli lakások áramszámlái között. A valóság azonban ennél sokkal rosszabb értéket mutat. A klímaberendezések miatt ugyanis ez az érték elérheti a 42 %-os különbséget a háztartások áramszámlája alapján.

A kutatást több országban, több éghajlatra modellezve párhuzamosan végezték 3615 háztartás költségeinek változásán keresztül. A konkrét fogyasztáskülönbség természetesen függ például az adott berendezés teljesítményétől és energiahatékonyságától! A tudósok szerint ez a helyzet a jövőben még rosszabbra fog változni. Hisz a globális éghajlatváltozással egyre több légkondicionálót telepítünk, melyek energiaellátása növeli a károsanyag kibocsátást. Szóval ez egy ördögi körforgás.

A klíma kiválasztásánál éppen ezért érdemes törekednünk arra, hogy olyan berendezéseket válasszunk, amelyek zéró szivárgási értékkel és alacsony fokú ózonlebontó képességgel bíró gáztöltéssel rendelkeznek. Jelenleg az R32-es hűtőközeg –, ami egy speciálisan tisztított fluorid, – számít a legjobb megoldásnak.

MI A MEGNÖVEKEDETT FOGYASZTÁSRA A MEGOLDÁS? 

A klímaberendezések működtetése akkor gazdaságos és környezetbarát, ha az üzemeltetésükhöz szükséges energiát megújuló energiaforrásból, például egy napelemes rendszerrel állítjuk elő. A napelemek ugyanis úgy termelnek zöld energiát, hogy közben nem bocsátanak a légkörbe üvegházhatást előidéző gázt. Ezzel pedig a fenn bemutatott körkörös folyamat megszakad.

A napelemes rendszerek ráadásul nem csak a klímaberendezések üzemeltetéséhez szükséges energiát tudják megtermelni, hanem akár az egész háztartást is el tudják látni egész éven át. A téli fűtés (rásegítés) esetén is számolhatunk akár nullás villanyszámlával, hisz egyrészt télen is termelnek a napelemek, másrészt az elszámolás általában több hónapot átívelő időszakokban történik. Egy napelemes rendszernek emellett számos pozitív hatása van, amit bárki megtapasztalhat egy kisebb befektetéssel.