Megújuló energiaforrások

Valóban 40 évig üzemelnek a napelemek?

Ez a svájci napelemes rendszer, közel 40 éve üzemel. Most ezt vették górcső alá.

A 35 évet átölelő adatok segíthetnek jobban megérteni a fotovoltaikus eszközök hosszú távú működését. Bár a napelemes rendszerek az elmúlt években kezdtek el igazán terjedni, már évtizedek óta velünk vannak. Európa első hálózatra csatolt rendszerét, a TISO‐10-et 1982-ben telepítették a Dél-Svájci Alkalmazott Tudományok és Művészetek Egyetemére, a mai SUPSI PVLab épületének tetejére. Azóta a napelem szinte zavartalanul működik. A rendszer teljesítményéről 1982 és 2017 között rengeteg adatot gyűjtöttek. Mauro Caccivo, a SUPSI PVLab vezetője a pv magazine-nak azt mondta, elképesztő mennyiségű információ állt rendelkezésre, melyek feldolgozása közel két évig tartott. A rendszert nagyjából 284 ezer frankból építették ki, a 21 modul wattonként 21 frankba, akkori árfolyamon mintegy 32 700 forintba került. A paneleket az Arco Solar gyártotta, amelyet utóbb a Siemens, majd 2007-ben a német SolarWorld vásárolt fel, írta az alternativenergia.hu.

A TISO‐10 elektromos elrendezése ugyan többször változott az idők során, a modulok együtt öregedtek, így egyedi lehetőséget teremtenek a napelemek vizsgálatára. Caccivióék szerint a modulok rendkívül ellenállónak bizonyultak, fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a rendszer több tulajdonságában is különbözik az újabb típusoktól. A 10 százalékos hatékonyságú modulok egyenként 121,9-szer 30,5-szer 3,8 centiméteresek, tömegük 4,9 kilogramm, és 35 monokristályos cellából épülnek fel. A mai típusok ennél jóval kifinomultabbak. A rendszer inverterjeit öt alkalommal kellett cserélni, az első berendezéseket tíz év után váltották le az Invertomatic eszközeivel.

A modulok a panelekben nem voltak azonos teljesítményűek, a kutatók így három osztályt alakítottak ki. Az első csoportban szinte alig jelentkezett az optikai roncsolódással járó sárgulás folyamata, a leggyengébben teljesítő osztályban viszont a modulok már szinte barnák voltak.

Mint kiderült, a gyártáshoz azonos polimereket használtak fel, az egyes csoportokban viszont eltérő adalékanyagokat alkalmaztak. A modulok 21,5 százalékánál jelentkezett évi 0,2 százalékos romlás, ez az érték megfelel a gyártó által ígért értéknek. A többinél az éves romlás ennél komolyabb volt. A modulok 87,5 százalékánál emellett kisebb sérüléseket és problémákat is kimutattak, összességében ugyanakkor a napelem jól teljesített az évtizedek során. Gazdasági szempontból előnyösebb lenne a rendszer felújítása vagy lecserélése, az Európai Bizottság előírása alapján ugyanakkor a napelemnek 40 éven át kell működnie. Elképzelhető, hogy a TISO‐10 élethosszát végül még meg is hosszabbítják.

 

 

Képek: SUPSI PVLab