Megújuló energiaforrások

Csökkent a megújulók részaránya a német áramtermelésben tavaly

A szélerőművek alacsonyabb termelése miatt csökkent a megújuló forrásokból származó elektromos áram részaránya a felhasználásban az idei első három negyedévben Németországban.

A BDEW (Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft e.V.) és a ZSW (Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung) szakmai képviseleti szervezetek kedden publikált jelentése alapján az idei első három negyedévben 43 százalékra csökkent a megújuló energiaforrásokból származó elektromos energia részaránya a tavaly január-szeptemberi 48 százalékról. A tanulmány a részarány csökkenését részben bázishatásra vezeti vissza. A tavalyi első negyedév ugyanis kivételesen szeles volt, a szélerőművek az átlagon felül adtak áramot, a fogyasztás viszont a járványvédelmi korlátozások miatt már csökkent. A német áramfogyasztás viszont 4 százalékkal emelkedett, 416 milliár kilowattórára (kwh) az év első három negyedévében. Ez is részben az alacsony bázisnak, részben pedig a válságot követő termelésnövekedésnek tudható be. A németországi belföldi áramtermelés 3,8 százalékkal nőtt a január-szeptemberi időszakban 426,3 milliárd kilowattórára. A megújítható források együtt, azaz a szél, nap, víz, biomassza, hulladék és geotermikus források 177,7 milliárd kilowattórával járultak hozzá a teljes áramtermeléshez, 7,1 százalékkal kisebb tételben az előző évinél.

A legnagyobb mértékben a szárazföldi szélenergia termelés csökkent, 16,7 százalékkal 63,2 milliárd kilowattórára, a tengeri szélerőművek termelése pedig 15,4 százalékkal mérséklődött, 16,0 milliárd kilowattórára. A fotovoltaikus áramtermelés 2,3 százalékkal emelkedett 45,9 milliárd kilowattórára. Biomasszából 32,5 milliárd kilowattóra áramot állítottak elő, 0,9 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A hagyományos elektromos energiatermelés, az atom, szén és gázerőművek termelése 13,2 százalékkal 248,6 milliárd kilowattórára emelkedett.