Megújuló energiaforrások

Befejeződött az MVM ESCO Urban első napelem-beruházása

Májusban két kiserőmű átadásával lezárult az MVM ESCO Urban Kft. első napelem-beruházása - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A napelemes kiserőműveket a Kingspan Kereskedelmi Kft. újhartyáni és felsőlajosi gyáraira telepítették. A megrendelő a 15 éves szerződés keretében rögzített áron, a piacinál olcsóbban vásárolhatja meg a fenntartható módon termelt energiát, majd a futamidő végén az egész berendezést is. A cég szén-dioxid-kibocsátása évi 150 tonnával csökken – írták. A közleményben mérföldkőnek nevezik a beruházást, de hozzátették, hogy az MVM ESCO már több napelemes kiserőmű telepítésére kapott megbízást, mindegyik a terveknek megfelelően halad. A megállapodások alapján a társaság saját forrásból valósítja meg az energiaköltségeket csökkentő projekteket, a megrendelők ebből a megtakarításból törleszthetik a költségeket. Az MVM ESCO Urban Kft. az MVM Energetika Zrt. 100 százalékos leányvállalaként működő MVM ESCO-hoz tartozik. A MVM Csoport az energetika bármelyik területén képes beruházásokat végrehajtani, csökkentve ezzel az ügyfelek finanszírozási igényét – tették hozzá.

Az MVM ESCO a honlapján olvasható tájékoztatóban fő tevékenységként az energiahatékonysági beruházások szolgáltatási szerződésben vállalt megvalósítását és üzemeltetését jelölte meg. AZ ESCO-szolgáltatások (Energy Serving Company – Energetikai szolgáltató vállalat, illetve Energy Saving Company – Energiamegtakarító vállalat) nemcsak naperőművekre, hanem többek között hőszivattyús fűtési rendszerekre, elektromos járművek töltőire, világítási rendszerek korszerűsítésére, biogáztermelésre, épületek energetikai korszerűsítésére is kiterjed – közölték. Nyilvános beszámolója szerint az MVM ESCO 2020-ban már nyereséges volt, az előző év 267,5 millió forintos vesztesége után majdnem 387,5 millió forint adózott eredményt ért el. Árbevétele éves összevetésben 6 millió forintról 244,5 millió forintra ugrott.