Öko-drive

Kettő az egyben Audi TT

Egyelőre úgy néz ki, hogy az elektromos és a hibrid járműveké a jövő az autózásban. De mi a helyezet a napelemmel? Sőt, elképzelhető-e, hogy több alternatív hajtásmódot alkalmazzunk egyszerre?

A Georgia Institute of Technology diákjaiból álló csoport egy első generációs Audi TT-ben ötvözte a zöld technológiákat. A Solar Jackets névre hallgató csapat a Buckhead Eco-Collection rendezvényre készítette el a sportkupé „extra zöld” verzióját.

Az autó alapvetően elektromos hajtású és a napenergia „csak” asszisztensi szerepet játszik. A kocsiba két akkumulátort és egy töltőt építettek be, melyet hagyományos aljzathoz is lehet csatlakoztatni. Egy kisebbik, kiegészítő akkumulátor táplálja az elektromos ablakokat, a szervót, a fékeket és minden egyéb segédberendezést. Ez utóbbi energiaforrás a napelemek segítségével töltődik.

Corbin Klett, a csoport egyik tagja elmondta, hogy a tanulókból álló csapat dolgozik egy futurisztikus megjelenésű, kizárólag napelemmel hajtott járművön, mellyel nevezni kívánnak a World Solar Challenge in Australia megmérettetésen.