Öko-drive

Húzóágazat is lehetne a bicikli?

Még nem telített a kerékpárok piaca Magyarországon, minden esetre fejlődése megfelelő feltételek mellett forintmilliárdokat hozhatna évente a gazdaságnak.

Nagy-Britanniában kiszámították: ott évi 3 milliárd fontot nyer az ország azzal, hogy mind többen választják közlekedési eszközüknek a biciklit.

A London School of Economics szakértői csapata számolta ki, mit is jelent a kerékpározás Nagy-Britanniának. A múlt év nagyon sikeres volt: a helyi kerékpárgyártó cégek például több mint 50 millió angol fontot vételeztek be a kerékpárvásárlóktól, akiknek száma 2009-hez képest 28 százalékkal nőtt 3,7 millióra. Bő egymillió új bringást jegyeztek fel.

A kerékpár-üzlet, azaz a gyártó, kereskedő, szolgáltató vállalkozások jelenleg mintegy 23 ezer embert foglalkoztatnak a szigetországban – ismerteti a BBC a szakértői tanulmány megállapításait.

Ha az „ágazat” éves növekedése 2015-ig is 20 százalék körül marad, akkor fontban is tízmilliókat lehet megtakarítani a közlekedésben, a környezetvédelmi kiadásokban, de az egészségügyi kiadásokban is. És nem utolsó sorban a foglalkoztatásban, hiszen a társadalom egészségi színvonalának javulása is hozhatna több mint 100 millió fontot évente elmaradt betegszabadságokban a vállalati szférának, azaz egy évtized alatt milliárdokban mérhető többletpénz keletkezne a gazdaságban.