Öko-drive

Elektromos autó a Dakaron

Az éves Dakar-rali általában sok kísérletezésnek teret enged, ám a lett kormány által támogatott projekt minden eddigit felülmúl: a Team Latvia egy elektromos autóval vág neki a sivatagi tereprali híresen veszélyes és barátságtalan vidékekeinek.

Andris Dambis és Maris Saukans a teljesen elektromos, négykerék meghajtású OSCar eO-val indul a Dakaron. Az eO-t alig egy év alatt építették meg Dambis műhelyében, így a versenyen fog sor kerülni a teljes körű tesztelésre is – merész lépés, valószínűleg sok aggódó szem figyeli majd a letteket a versenyen. A raliautó végsebessége 150 km/óra, elektromos motorja nagyjából 800 kilométert bír egy töltéssel.

Dambis szerint már maga az autó megépítése nagy kihívást jelentett: „A fejlesztés során végig figyelembe kellett venni a rali sajátos körülményeit, ehhez igazítottuk az autót is, plusz a legfejlettebb technológia áll majd rendelkezésünkre a verseny során, de a hosszú szakaszok, a homok, a por és a hőség így is problémát jelentenek majd. Bárhogy is lesz, az alaposság és a kitartás elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy sikerrel végződjön számunkra a Dakar.”

Dambis és Saukans eddig már kilenc Dakart teljesítettek Afrikában és Dél-Amerikában, ám most új cél lebeg a szemük előtt: „Be szeretnénk bizonyítani, hogy az elektromos autóknak is van helyük a versenyben, de persze már akkor is elégedettek leszünk, ha célba érünk. Nem lesz könnyű, de nem is lehetetlen. Hiszem, hogy az alternatív meghajtású autók is megállhatják a helyüket akár egy olyan versenyen is, mint a Dakar” – mondta Dambis.

Forrás: http://www.wheels24.co.za