Öko-drive

30%-kal akarja csökkenti az egy autó gyártása során átlagosan elhasznált víz mennyiségét a Ford

30%: ennyivel akarja csökkenti a Ford az autónként elhasznált víz mennyiségét 2015-ig, legalábbis ez a legújabb célja a 2000-ben elkezdett Global Water Management Initiative keretein belül. Az autógyár 2000 és 2010 között már 49%-kal csökkentette az egy autóra elhasznált víz mennyiségét, az új 30%-os csökkentést a 2009-es szinthez képest mérik.

A Ford a célt egyrészt a minimális mennyiségű kenést (MQL) igénylő gépeket használatával (ún. száraz megmunkálás), másrészt a szennyvízkezelésre való különös odafigyeléssel tervezik elérni. A száraz megmunkálás során nagyon kis mennyiségű olajat használnak, melyet közvetlenül az eszközre, spray formájában visznek fel ahelyett, hogy nagymennyiségű hűtőfolyadékot, illetve vizet használnának el.

A Ford közleménye szerint a 2000 és a 2010 között összesen 62%-kall csökkentette az elhasznál víz mennyiségét, így kb. 40 milliárd liter vizet spóroltak meg. Az autógyár ezt a mennyiséget több példával is szemléltette: 40 milliárd liter víz annyi, amennyi 3,8 óra alatt  lezúg a Niagara-vízesésen, vagy amennyivel közel 16000 olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni, vagy amennyi elegendő lenne egy milliárd ötperces zuhanyozásra. Katt a teljes képért!

Forrás: http://green.autoblog.com