Öko-drive

Elektromos rekord a Renault-tól

A még kereskedelmi forgalomban nem kapható Renault Zoé új rekordot állított fel – az ötajtós kisautó teljesítette a legnagyobb távolságot 24 óra alatt az elektromos járművek közül. A Zoé 1600 kilométert ment egy zárt pályán, és így 350 kilométerrel döntötte meg az előző rekordot.

A rekordkísérlet közel sem nevezhető átlagosnak, mivel egyrészt nem közúton történt, másodszor az autót 9 alkalommal is „gyorstöltötték” az esemény alatt. Utóbbi miatt is lehetetlen lett volna a közutakon próbálkozni.

Ennek ellenére az eredmény nagyon figyelemre méltó egy olyan autótól, melynek névleges hatótávolságát 210 kilométerben adják meg – teljes töltöttség mellett.

Az eseményre június 2-án került sor Normandiában, a d’Aubevoye pálya 30. születésnapján. A rendezvényre 3500 látogató volt kíváncsi. Az érdeklődők számos elektromos modellt kipróbálhattak, melyek már sorozatgyártásban készülnek (Twizy, Fluence Z.E., Kangoo Z.E.)

A Zoé forgalmazását még 2012-ben el akarja kezdeni a Renault, és a fedélzeten található egységet 30 perc és 9 óra közötti intervallum alatt lehet feltölteni, függően az elérhető áramforrástól.

Forrás: http://www.france-mobilite-electrique.org