Öko-drive

Tárgyalásokra készülnek az elektromos autóüzlet tényezői

A nagy fordulat az elektromos gépkocsik piacán 2020 körül várható, addigra akkumulátoraik ma még 600 dollárt közelítő kilowattóra költsége akár harmadolódhat is.

Az EV Update, azaz az iparág tényezőinek információcseréjére hivatott platform által idézett szakértők állítják, hogy az elektromos járművek a hagyományos üzemű autókkal folyó árversenybe – legalábbis az amerikai piacon – az évtized végére léphetnek be. Tennivalóik megvitatására még az idén télen egy nagy tárgyalási fórumot hívnak össze, ahol a beszállítók, illetve az elektromos autóüzletben érdekelt különböző vállalkozások, szervezetek mintegy kétszáz képviselője vesz majd rész, kezdve a Nissan és a Ford autógyáraktól a városok és a környezetvédelem felelős tisztségviselőiig bezárólag.

Az elektromos járművertikum európai képviselői is összejönnek, szinte ugyanabban az időben. Az EV Update információi szerint itt már a piac „komfortosítása” lesz a fő kérdés. Sokan úgy látják, hogy az európai elektromos autókínálat már piacérett, az ilyen járművek elterjedéséhez inkább a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúrát kell már felzárkóztatni, fejleszteni.

Jelentős problémának tűnik, hogy a járművek feltöltésére alkalmas hálózat nem elégséges, illetve a feltöltés módja nem elég jó, nem elég gyors, sőt, szabványosítási gondok merülnek fel. Másrészt fejleszteni látják szükségesnek ennek kapcsán például az akkumulátor-lizingelés lehetőségét is, illetve az úgynevezett e-mobilitás innovatívabb megoldásait.

Mindezekről az evupdate.com portál tájékoztatja olvasóit.