Öko-drive

Észak-Nyugat Európa szavaz leginkább az elektromos autókra

Vannak a világnak régiói, ahol kiemelkedő az elektromos autók használata. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vizsgálta, mekkora ezen járművek száma és úgy találta, hogy még meglehetősen kevés helyen – összesen 16 térségben – jellemző nagyobb mérvű elterjedtségük.

Az egyik ilyen Japánban a Tokiót délről övező Kanagawa tartomány, ahol ez idő szerint mintegy 2200 ilyen jármű fut, bár az ott autót használó népességhez képest arányuk nem annyira jelentős. Nem más a helyzet Los Angeles térségében sem, ahol ugyancsak 2 ezer körüli az elektromos autók száma, de 100 ezer autósra csupán 8 ilyen autó jut. Sanghajban több mint 1600 elektromos autó közlekedik, de ez annyit jelent, hogy közel száz darab minden 100 ezer regisztrált kocsi számához mérve, azaz arányuk 1 ezrelék.

Van viszont olyan térség, ahol ez már 5 ezrelék felett van, és ez Rotterdam, Hollandiában. Ott összesen 1124 ilyen autót számoltak. Eközben Amszterdamban 750 kocsit, az arány itt is jó, 3 ezrelék.

Japánban a Nagaszakihoz tartozó Goto szigeteken csaknem 400 ilyen járművet tartanak nyilván, ezzel Rotterdam után ott a legnagyobb az elektromos autók aránya az összes autóhoz képest – írja az adatokat értékelve a cleantechnica.com szakportál.

Az USA-beli Portland városában 1300 elektromos autót regisztráltak már, ez a térség a világranglistán az ilyen járművek elterjedtségét tekintve a 4. helyen áll.

A Belgium középső részén elhelyezkedő BrabantStad megye, amely Brüsszelt öleli körül, 755 elektromos autóval iratkoztatott fel, de Hamburgban is fut 350 ilyen autó.

Ezek alapján az IEA úgy becsüli, hogy az észak-nyugat európai régió, és Skandinávia nagyvárosai lesznek a Világ azon részei, ahol az elektromos járművek eladása a jövőben különösen fellendül. 2020 körül már azt várja, hogy több tíz ezer ilyen autóval találkozhatunk ezekben az államokban, de Portugáliában, Franciaországban és Spanyolországban is jócskán megszaporodik a számuk, együttesen elérve a fél milliót. A legtöbb elektromos autó, mintegy másfél millió azonban Kína útjain fut majd.