Öko-drive

50 ezer Nissan Leaf készül Kínának

Az eredeti tervek szerint 50 ezer elektromos Nissan készül Kínának, mely egyre inkább nyitni készül a technológia felé.

A kínai kormánnyal rendkívül óvatosan kell bánniuk az autógyártóknak, hiszen az ázsiai hatalom híres arról, hogy egyes márkákat – akár világmárkákat – is kitilt az országából, az autós piacáról, mely még mindig egy jól jövedelmező terület. Kína most főként arra törekszik, hogy hazai gyártású autókat lásson viszont az állami gépkocsiflottájában.

Mindez, ha nem lenne elég, ha egy autógyártó másolással vádolja meg Kínát, akkor az könyörtelenül és gyakorlatilag gondolkodás nélkül kitiltja az országból. Most azonban jó hírek érkeztek a dél-kínai Guangdong tartományból, miszerint a Nissan új partneri megállapodást kötött az országgal.

Vállalati információk szerint a Dongfeng Motor Group Co. 322 millió dollárt fektet be a közös projektbe, melynek részeként összesen 50 ezer Nissan Leaf elektromos autó készül el a kínai piacra. A tervek szerint az év végéig 10 ezer Leaf készül el Kína számára, ami 2015 után 50 ezerre duzzad.

Giangdong tartomány célja, hogy a jövőben alternatív energia-forrássokkal ellátott járműveket dobjon piacra, ami 2015-ig 200 ezer darabot jelentene. A tartományon belül 2011-ig ez a szám csak 7 ezer volt, amit a helyi önkormányzat erősített meg.