Öko-drive

Infiniti: Számunkra fontos a környezetvédelem

A 1989-ben alapított japán márka sem szeretné kihagyni a lehetőséget, és arra törekszik, hogy egy szebb jövő keretében alkossa meg a legújabb modelljeit, mely alapvető célként szerepel a vállalat üzleti elképzelésében.

A vásárlók elégedettsége

Az Infiniti a járművek fejlesztésének kezdetétől az autó élettartamának végéig maximálisan szem előtt tartja a vásárlók elégedettségét és a környezet megóvását. Mielőtt egy jármű az Európai Unió 27 tagállamának egyikében értékesítésre kerül, meg kell felelnie az Európai Unió helyi műszaki követelményeinek. Az Infiniti azon dolgozik, hogy a legszigorúbb szabványok követelményeit is teljesítse. Az egyik fő környezetvédelmi előírás az elhasznált járművek újra feldolgozhatóságának és visszanyerésének fontosságát emeli ki. A tervezők folyamatosan arra törekednek, hogy az Infiniti gépkocsik valamennyi jellemzője megfeleljen ezeknek az előírásoknak, így az embereknek biztonságos és környezetbarát autója legyen.

Újrafelhasználás, újrahasznosítás, újrafeldolgozás

Az Infiniti a jármű életciklusának minden fázisában (tervezés, gyártás, értékesítés, javítás és hulladékkezelés) különös figyelmet fordít az újrafelhasználásra, az újrahasznosításra és az újrafeldolgozhatóságra. A tervezési és fejlesztési fázisban az Infiniti arra törekszik, hogy a járművek terveit az újrahasznosítás minél nagyobb figyelembe vételével készítse el. Ahol lehetséges, egyszerűen újrahasznosítható és újrafelhasználható anyagokat és szerkezeteket alkalmaznak, növelik az újrahasznosított anyagok felhasználását, és megkönnyítik az autók szétszerelhetőségét.

Újrafeldolgozhatóságra tervezés

Az Infiniti számításai szerint az Infiniti G37 esetében már elérték a 95%-os újrafeldolgozhatósági arányt a fémek, az üveg, a folyadékok, a kenőanyagok és gumiabroncsok újrahasznosításával. Az ülések, a lökhárítók, a műszeregységek, az ablakmosó- és az üzemanyagtartály valamint egyéb alkatrészek helyreállítása szintén hozzájárul ehhez az eredményhez.

A gyártás során ügyelnek arra, hogy az egyes fázisok során keletkező hulladékokat a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék, újra felhasználják, és újra hasznosítsák. Az értékesítési és javítási fázisban a márkakereskedők a napi tevékenységek során is figyelembe veszik a környezetvédelmi szempontokat. Az elhasznált járművek hulladékként történő kezelése során kiemelt figyelmet fordítanak a lerakóhelyre szállított hulladék mennyiségének, valamint a levegő, a víz és a talaj szennyezésének csökkentésére.

Az erőforrások hatékony felhasználása

A gyártás során keletkező hulladék mennyiségének csökkentése érdekében az Infiniti a lehetőségekhez képest törekszik az anyagfelhasználás csökkentésére, valamint az anyagok újrafelhasználására és újrahasznosítására. Céljaikat a középtávú környezetvédelmi akciótervük határozza meg. Japánban elérték a 100%-os újrahasznosítási arányt, amely világszerte a legmagasabb az autóiparban. Japánban a 2006-os pénzügyi évben mind az Infiniti-gyártás központjául szolgáló Tochigi üzemben, mind a Zama gyártóközpontban sikerült elérniük a 100%-os célt.

A Tochigi üzem a járműgyártásra vonatkozó nemzetközi környezetvédelmi ISO14001-es tanúsítvánnyal rendelkezik. A szabvány szabályozza a levegőbe, a vízbe és a talajba kibocsátott szennyezést, a hulladékkezelést, a hatékony energiafelhasználást és a környezetvédelem folyamatos fejlesztését.

Az elhasznált járművek

Mit takar az elhasznált járművek (ELV – End of Life Vehicle ) fogalma?
Jól tudjuk, hogy semmi sem tart örökké, előbb-utóbb az autók is elérkeznek élettartamuk végéhez. Ám egy elhasznált Infiniti akkor sem értéktelen, ha már nem alkalmas a mindennapos használatra. Sőt, komoly értéket képvisel! Minden elhasznált autó drága nyersanyagokat (acélt, könnyűfémeket, ötvözeteket, alumíniumot, rezet, cinket stb.) tartalmaz, amelyek újrahasznosíthatók és újra felhasználhatók.

Az elhasznált járművekre vonatkozó szabályok Európában

2000-ben az Európai Unió elfogadta az elhasznált járművekre vonatkozó irányelvet (ELV – End-of-Life Vehicle Directive). Ezt minden tagállam köteles beépíteni az országos törvényeibe. Az irányelv célja az elhasznált járművek környezetterhelésének csökkentése. Ez egyaránt jelenti a levegő, a víz és a talaj védelmét, valamint azt, hogy a következő generációs járműveket úgy alakítsák ki, hogy azok minél nagyobb mértékben újrafeldolgozhatók legyenek.

Mit tartalmaz a szabályozás?

Az ELV szabályozás egyértelmű újrafeldolgozási célokat jelöl ki, hogy az elhasznált járművek jobban kíméljék a környezetet. A rendelkezés korlátozza továbbá az ólom, a higany, a kadmium és a hat vegyértékű króm felhasználását az új járművekben. A szabályozás megköveteli az autógyártóktól az újrahasznosítható anyagok megjelölését az egyszerűbb azonosíthatóság érdekében.

A jövőben a gyártó köteles bizonyítani, hogy a bevezetés előtt álló új jármű újrahasznosítható vagy energiaforrásként újra felhasználható. A törvény javaslatot tesz az előírások betartását megkönnyítő számítási módszer kidolgozására is. Az ELV irányelv egyaránt vonatkozik a személyautókra, a kisteherautókra, valamint a 3,5 tonna össztömeg alatti teherautókra, továbbá a legfeljebb 9 személyes mikrobuszokra.

Az elhasznált járművek leadása

Az Infiniti saját gyűjtőhálózata visszaveszi az összes elhasznált járművet, ezért a jármű tulajdonosát nem terhelik további költségek. Az Infiniti minden európai uniós piacon létrehozta hulladékkezelő hálózatát, ahol ingyenesen biztosítja az elhasznált járművek átvételét. Ha le szeretnénk adni elhasznált Infiniti járművünket, elszállíthatjuk az Infiniti valamelyik hulladékkezelő partneréhez. A leadáskor kapunk egy ártalmatlanításról szóló igazolást (COD). Az igazolás felhasználható a jármű forgalomból kivonásához, és mentesít minket a további kötelezettségek alól.

Az Infiniti ELV program feltételei

A tulajdonos köteles elszállítani az elhasznált járművet annak minden főbb alkatrészével együtt az országos Infiniti gyűjtőhálózatba. A leadott járműnek közlekedésre alkalmas állapotban kell lennie, és nem tartalmazhat további hulladékokat.