Öko-drive

Ez az autó jobb lesz, mint a Tesla

Jelenleg az elektromos autóknak két nagy hátránya van, ha az autók árát nem vesszük figyelembe. Az egyik a még sok helyen kiépítetlen infrastruktúra, de ezt szerencsére már egyre több helyen igyekeznek megoldani. A másik pedig az autók hatótávolsága, amire a General Motors ki is talált valamit, amit már idén meg is vehetnek maguknak a vevők.

A GM elkezdte gyártani az új Chevrolet Bolt elektromos autókat Orion Township-ben, Michigan-ben, és a tervek szerint az első példányok még idén az utakra kerülhetnek. Az autók 45.000 dollárba (kb. 12,7 millió forintba) kerülnek majd, és egyelőre csak Kaliforniában és Oregonban lehet majd őket megvenni. A GM 2017-ben tervezi kiterjeszteni a piacot az egész USA-ra.

Azonban, ami valóban el fogja adni a Chevy Bolt-ot, az a hatótávolsága. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal felmérése szerint az autó bámulatos 383 km-t képes megtenni egyetlen töltéssel. “A GM azt szerette volna elérni, hogy az elektromos autók hatótávolsága közel megegyezzen egy félig tankolt benzines autó hatótávjával. Ugyanis fél tankkal az emberek többsége még nem aggódik azon, hogy hamarosan tankolnia kell majd, és nyugodtan tudnak vezetni.” – mondta Darin Gesse, a Bolt product menedzsere.

chevy1

Ha a Bolt tényleg sikeresen piacra kerül 2016 végéig, akkor ez azt jelenti, hogy a GM köröket verhet a Teslára. A Tesla ugyanis szintén elérhető áron kínál jó hatótávolságú autót, de csak 2017 közepén kezdik majd el gyártani és 2018 közepe előtt nem kerül majd szalonokba. Sőt a Tesla autója egy kicsit kevesebbet is képes menni egy töltéssel, mindössze 346 km-t.

Nem csak a GM vette komolyan számításba az elektromos autókban rejtőző potenciált. A Maserati is azt nyilatkozta, hogy 2019-ig szeretnének egy elektromos autót a kínálatukban, a Volkswagen pedig 2020-ig szeretné ugyanezt meglépni. Persze ezek a tervek változhatnak, de az határozottan egy pozitívum, hogy egyre többen kezdenek a tiszta utazás felé tekinteni.

chevy3

Forrás: http://phys.org/