Öko-drive

Olcsóbb az elektromos autók fenntartása, mint a benzineseké

Izgalmas hírek érkeztek az elektromos autók felől, ugyanis egy új kutatás szerint több országban, 4 év alatt kevesebb pénzbe kerül egy elektromos autó fenntartása, mint a benzines vagy dízeles társaiké. Ha még mellé vesszük, hogy ezen autók többsége bizonyos önvezető funkciókkal is ellátott, és emellett a környezetnek sem ártanak, tényleg nehéz lesz érveket találni ellenük.

A meghökkentő eredményt négy kutató találta, akik a University of Leeds-nek dolgoznak. Összevetették több országból az elektromos autók, a biztosítását, az üzemanyag, a karbantartás, és az adók árát és kimutatták, hogy jelenleg Japánban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államok bizonyos részein több pénze marad annak, aki elektromos autót választ. Persze ezek nem teljesen tiszta adatok, hiszen egyrészről az alacsony ár köszönhető a kormánytámogatásoknak, továbbá átlagokról beszélünk, de tény és való, hogy éveken belül az elektromos autók globálisan olcsóbbak lesznek fenntartással együtt, mint a benzines és dízeles autók.

ev2

Ha Kaliforniában, Texasban, Japánban vagy az Egyesült Királyságban vagyunk és ott tervezünk élni, és saját autóval közlekedni, akkor egyértelmű választás az elektromos autó, hiszen (nem is annyira) hosszú távon sokkal jobban járunk, és még a környezetet is kíméljük. A kutatók elmondták, hogy amellett, hogy az elektromos autóknak közel azonos teljesítményt kell biztosítania, mint a benzines és dízeles autóknak, az elektromos autók elterjedéséhez elengedhetetlen, hogy az alapáruk és a fenntartási költségeik jobbak legyenek. Mint azt kimutatták az olcsóság főként annak köszönhető, hogy az elektromosság olcsóbb, mint a benzin, és mivel az elektromos autóknak egyszerűbb a motorja, a szervizelés is sokkal költséghatékonyabb.

ev1

“Nagyon meglepődtünk az eredményeken, főleg annak fényében, hogy egyre több gyártó kezd foglalkozni az elektromos autókkal, és a teljesen elektromos autók még ennél is olcsóbbak lesznek, ahogy az akkumulátorok ára globálisan csökken.” – mondta James Tate a The Guardiannak, a tanulmány tásrszerzője. A kuttás arra is kitért, hogy mi a helyzet a hibrid autókkal. Nos ott annyira nem jó a helyzet, mivel ezek az autók végérvényesen drágábbak, mint a benzines és dízeles társaik. A kutatók elmondása szerint ez azért van, mert egyszerre tartanak fent két motort. Ez alól Japán volt az egyetlen kivétel, ahol még a hibrid autókkal is jobban járnak a vásárlók.

Forrás: https://www.theguardian.com/