Öko-drive

Hogyan működik egy elektromos autó?

Az elektromos modellek előnye a kisebb kibocsátás mellett az alacsony fenntartási költség.

Az elektromos autóknak rengeteg típusa van, cikkünkben a tisztán elektromos modellekkel foglalkozunk. Villanymotor, akkumulátor, inverter, hajtáslánc, töltő: ezek az elektromos autók legfontosabb részei. Az elmúlt években egyre többen döntenek az elektromos autók mellett, nem véletlenül. Bár az ilyen modellek a hagyományos járművekhez képest drágábbak, de egyben környezetbarátabbak is, töltésük és szervizelésük pedig jóval olcsóbb, a befektetés így viszonylag hamar megtérül. Az üzemanyagár-stop eltörlése után a belső égésű motorokkal működő autók fenntartása még költségesebb lesz, 2035-től az Európai Unióban ráadásul csak e-kocsikat lehet majd értékesíteni.

Noha az elektromos modellek egyre népszerűbbek, sokan még mindig nem tudják, hogy miként is működnek az ilyen járművek. Cikkünk nekik jelenthet segítséget.

Az E.ON szerint az elektromos autóknak több típusa is van, beszélhetünk például hibridről, plug-in hibridről, növelt hatótávolságú elektromos modellekről, üzemanyagcellás elektromos autókról és persze tisztán elektromos járművekről. Mi most az utóbbi típusra fókuszálunk. Egy tisztán elektromos autó már egyáltalán nem tartalmaz robbanómotort, kizárólag árammal működik. A modelltől függ, hogy egyetlen töltéssel mekkora távot lehet megtenni, a legnagyobb elért hatótáv több mint 500 kilométer.

Hogyan épül fel egy elektromos autó?

Mint fentebb írtuk, az e-autók egyik nagy előnye, hogy a hagyományos járművekhez képest ritkábban igényelnek karbantartást. Ennek oka az, hogy 90 százalékkal kevesebb bennük a mozgó alkatrész.

Az energia tárolása, illetve a villanymotor ellátása az akkumulátor feladata. A berendezés általában nikkel-fém hibrid vagy lítium-ion alapú, a töltés külső áramforrásból történik. Nagy általánosságban igaz, hogy minél „nagyobb” az akkumulátor kilowattórában kifejezett mérete, annál nagyobb hatótávot biztosít – a megtehető utat természetesen rengeteg egyéb tényező, így az időjárás is befolyásolja.

A kerekek meghajtása a motor feladata, amely egyen- vagy váltóárammal egyaránt működhet, de azért az utóbbi típus a gyakoribb. Fontos alkatrész továbbá az inverter, amely az egyenáramot váltóárammá alakítja – bár szinte minden háztartási berendezés váltakozó áramot használ, az akkumulátor csak egyenáramot tud tárolni. Az inverter az akkumulátor és a motor, illetve a hálózat és az akkumulátor között is végzi az átalakítást.

Az e-autók váltója egysebességes, hajtásláncuk előnye, hogy kevesebb karbantartást igényel, és az üzemanyag-fogyasztása is alacsonyabb. Végezetül elengedhetetlen eszköz a töltő, amellyel otthoni áramforrásról is fel lehet tölteni a járművet, a gyors és optimális töltés érdekében azonban érdemes fali töltőállomást vagy elektromos töltőpontot keresni.

Hogyan működik?

Ami egy elektromos autó beindítása után egyből feltűnik: elmarad a jellegzetes, hangos motorzaj, és a kocsi a későbbiekben is kifejezetten halk marad. Ennek magyarázata az ilyen modellek működési elvénél keresendő.

Az elektromos motor két fő fizikai eleme az állórész és a forgórész. Előbbiben a háromfázisú váltakozó áramtól forgó mágneses tér jön létre, ez aztán áramot indukál a mókuskerékben, ami a forgó mágneses térrel interakcióba lép, és a forgórész is elkezd forogni. A működéshez szükséges áramot az akkumulátor biztosítja, az pedig töltés révén jut hozzá az energiához.

Érdemes tisztában lenni vele, hogy egy elektromos modell esetében a belső égésű motorokhoz képest fokozott tudatosságra van szükség a töltéskor. A töltésnek a napi rutin részévé kell válnia, mivel 220 voltos hálózat esetén akár 15 óráig is tarthat a folyamat. Persze a töltés ennél jóval gyorsabb is lehet, a folyamatot ráadásul olyan alkalmazás is segítheti, amely bőséges információt szolgáltat a töltési pontokról.

Fontos, hogy a tulajdonos ismerje autója fogyasztását, az azt befolyásoló faktorokat, például a domborzati viszonyokat, illetve a jármű számára megfelelő töltési lehetőségeket. Az is elengedhetetlen, hogy a modellhez illő töltőkábel mindig legyen kéznél.

Összességében elmondható, hogy környezeti és gazdasági szempontból is megéri elektromos autót venni. Bár sok EU-s tagországhoz, így akár a szomszédos Ausztriához képest itthon egyelőre kevésbé épült ki a töltési infrastruktúra, ezen a téren is folyamatos a fejlődés, ami egyre kényelmesebbé teszi az ilyen modellek használatát.