Technika

Új energiacímke a háztartási gépeken!

A Nemzetközi Energiahatékonysági Nap (március 6.) alkalmából hívta fel a figyelmet a háztartásigép-gyártók szakmai szervezete, a CECED Magyarország Egyesülés arra, hogy idén már találkozhatunk a boltokban az új energiacímkével.

Az elmúlt 15 év innovációjának köszönhetően ugyanis a már jól ismert címkén feltüntetett energiaosztályok elavulttá váltak: ma a boltokban kapható készülékek több, mint 90%-a az „A” vagy ennél magasabb energiaosztályba tartozik. Így a címke már nem nyújtott információt a vásárlóknak a kapható gépek közötti különbségekről, ezért volt szükség a megújítására.

A tájékoztatón részt vett és hozzászólt Olajos Péter, helyettes államtitkár (Zöldgazdaság fejlesztéséért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárság, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) és Szabó Péter, főosztályvezető (Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, Piacfelügyeleti Főosztály).

Dr. Mészáros Fanni, cégvezető és Füle Norbert, igazgató (CECED Magyarország) kifejtette, hogy tavaly nyáron lépett hatályba az Európai Unióban az a keretirányelv, mely meghatározta az új energiacímkére vonatkozó alapkövetelményeket.

A keretirányelv alapján folyamatosan kerülnek módosításra az egyes készülékek energiacímkéiről szóló rendeletek: első körben 2010 decemberében a hűtőgépek, a mosógépek és a mosogatógépek energiacímkéi módosultak. Újdonság, hogy tavaly decemberben energiacímkét kaptak a borhűtők és a televíziók is, ezek a berendezések eddig ugyanis nem rendelkeztek energiacímkével.
Az új címke egységes és nyelvsemleges lesz az egész Unióban, ami azt jelenti, hogy a feliratokat piktogramok helyettesítik a jövőben, ezekből tudhatjuk meg a készülékre vonatkozó legfontosabb információkat. Az energiahatékonyság minden készüléktípuson egységesen az éves fogyasztást tüneti majd fel, s az osztályok fölfelé A+++ -ig bővíthetők, ugyanakkor a címke megtartja a már jól ismert színes jelöléseket: a legkevésbé hatékony osztályt továbbra a piros csík, míg a leghatékonyabban a zöld csík jelöli.