Technika

Környezetbarát gördeszkák

Sokszor elhangzott az állítás, hogy a környezetvédelem az élet minden szegmensében jelen van. Miért lenne ez másként az extrém sportokkal?

Mennyivel egyszerűbb beadni egy kickflipet, ha egy könnyebb, környezetbarát lap van a lábaid alatt? Sajnos pontos információkkal nem szolgálhatunk, de az Element Helium névre hallgató deszkái – köszönhetően az alacsony súlynak – biztos könnyebbé teszik a trükközést.

A gyártó Helium szériája a nevében hordozza a titkát: a lap tervezésénél öt darab, héliummal töltött üreget építettek be a konstrukcióba. Így sikerült csökkenteni a gördeszka súlyát és kevesebb fát kell felhasználni a gyártás során.

Az Element további környezettudatos szériákat kínál: Make it Count, Home Grown és Rasta Remix 7 rétegből álló, a fával nagymértékben takarékoskodó lapokat tartalmaznak.

A Bamboo SK8 három réteg bambuszt és két réteg kanadai juhart használ a lapok elkészítéséhez, és ezeket vízbázisú ragasztóval rögzíti egymáshoz. A felhasznált anyagok kombinációja remek tartósságot és teljesítményt biztosít. A Bamboo SK8 a környezettudatos szériából származó bevétel egy részét Japánnak ajánlja fel, ezzel segítve a katasztrófa által okozott károk helyreállítását.

A Habitat szintén vízbázisú ragasztót használ a deszkák elkészítésénél, de az anyagok kombinációja összetettebb. Bambusz, parafa, kender és kanadai juhar alkotja a Habitat környezettudatos lapjait.

YouTube előnézeti kép