Technika

Újabb e-papír koncepciót mutatott be a Sony

A 49. SID International Symposiumon mutatta be a japán cég az e-olvasók alternatívájaként fejlesztett, akár ceruza köré is feltekerhető e-papírt. A közönség hangos ovációval fogadta a terméket, de a sorozatgyártás megkezdésére még várni kell.

A Sony legújabb fejlesztése a technológia életképességét hivatott bizonyítani, hiszen a cég már korábban is próbálkozott a papírvékony e-olvasókkal, de a szériaérettség még várat magára.

A közel 33 cm hosszú és 150 ppi-s (1600×1200) felbontással rendelkező e-papír egy laminált réteg segítségével jeleníti meg a szöveges vagy grafikus tartalmat. Az elektromos mezőben a töltések mozgása teszi lehetővé a cikkek olvasását vagy a képnézegetést.

Az akár 5mm sugarú hengerré is összetekerhető e-papírt kitörő lelkesedéssel fogadták a rendezvényen, de még nem tudni, hogy a Sony mikor fogja kereskedelmi forgalomba hozni.

Az e-papír nem csak önmagában lehetne életképes megoldás, hanem az újságokba is lefűzhetnének egy-egy oldalt, így segítségükkel akár videókat is megjeleníthetnének az nyomtatott médiában. Ahhoz, hogy az e-papírokat megfizethető áron tudják kínálni, a termékek széleskörű elterjedésére van szükség.

Az e-papírok egyik legnagyobb előnye – eltérően a jelenleg kapható e-olvasóktól -, hogy nem igényelnek olyan, a környezetet terhelő alapanyagokat, melyek a Föld ásványkincs készletéből kerülnek kiaknázásra.